ВМРО и БСП бързат вторият кредит да мине при Тройната коалиция

Автор:
Понеделник, 12 Януари 2009 18:33

"Екоглобал" вече осъдила общината да плаща 1.8 млн. лева плюс лихви

Автор plovdiv-online

Image
Стефан Дедев
Представители на Политическото ръководство на ПП ГЕРБ и на управляващата града коалиция ще обсъдят намерението на ВМРО и БСП общината да изтегли втори кредит в размер на 30 милиона лева. Срещата е насрочена за сряда, 14-ти януари в 12.00 часа, разбра plovdiv-online. 

От ГЕРБ заявиха, че основните въпроси, на които очакват конкретни отговори, са как са изразходени средствата от първия 50-милионен заем, какъв е отчетът за капиталовите разходи в Бюджет 2009 на Община Пловдив и дали има резерви, които могат да се използват. ГЕРБ ще настоява и за ясен отговор на въпроса защо размерът на новия кредит да е точно 30 милиона лева. Едва след като получат отговорите, от ГЕРБ ще обявят официалната позиция относно тегленето на нов кредит, съобщи организационният секретар Стефан Дедев.

Припомняме, че в началото на 2009 след  политически съвет ВМРО и БСП обявиха, че общината има нужда от нов кредит за асфалтиране на вътрешнокварталните улици. Кметът Славчо Атанасов назова и размера му - 30 милиона лева. Той обяви, че ще внесе предложението за кредита още на първата сесия на Общинския съвет за тази година, която е на 22 януари.

Миналата година БСП бе категорично против тегленето на нов заем от общината и затова е учудващ острият завой в позицията й, което всъщност е много характерно за тази партия, заяви организационният секретар на ГЕРБ в Пловдив - Стефан Дедев. Според него впечатление прави и бързината, с която Славчо Атанасов иска да задвижи процедурата като внесе предложението още на първата сесия на местния парламент без разглеждане през комисиите в Общинския съвет, без да бъде чуто мнението на експертите и без да се подложи на един по-широк експертен и обществен дебат.

Image„Много лошо понамирисва, че се бърза 30-милионният заем да мине преди изборите, докато на власт е тройната коалиция”, добави новият оргсекретар на ГЕРБ. Още повече, че липсва отчет за разходването на парите от първия 50-милионен заем. Всъщност пловдивчани ще изплатят почти двойно кредита към банката, каза Стефан Дедев. Той допълни, че в края на миналата година и някои от членовете на Консултативния съвет при кмета Славчо Атанасов, в който членуват изявени и доказали се пловдивчани, категорично изразиха мнение, че Пловдив не може да си позволи и не трябва да тегли втори заем.

Сумата от 30 милиона лева е максималната, която общината може да си позволи да изтегли, тъй като по-голяма при сегашната финансова и икономическа криза, може да застраши Пловдив с фалит. При сегашното формиране на приходите в общинския бюджет и популиската политика на кмета с намаляване на местните данъци ще е трудно, дори невъзможно, изплащането на два кредита, заедно с вноските по първия 50-милионен заем. Тегленето на нови пари ще постави Пловдив на колене за следващите десетина години, ако не се направят точните разчети, предупреждават от ГЕРБ.

В условията на световна финансова криза Бюджет 2009 ще е кризисен и не е ясно колко кризисни бюджета ни очакват през следващите години и дали Пловдив може да си позволи да се обвърже с погасяването на нов кредит години напред.

Възможно е да възникнат и непредвидени обстоятелства, които да променят ситуацията. Като например фактът, че срещу Община Пловдив има заведени дела за над 50 милиона лева от фирмата, която почистваше града в предишния мандат “Екоглобал”.

Какво ще се случи, ако делото бъде изгубено и общината трябва да изплати тези суми, пита риторично Стефан Дедев. Той допълва, че има информация, че наскоро “Екоглобал” е спечелила в Районния съд дело, според което общината трябва да изплати на комуналната фирма 1.8 милиона лева, ведно с лихвите за изминалите 2 години, които възлизат на почти половин милион лева.

Именно затова е необходима детайлна икономическа обосновка, както и да се изчака отчета за изпълнението на общинския бюджет за 2008-а година, преди да се направят стъпки за тегленето на нов кредит, категоричен е организационният секретар на ГЕРБ в Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм