Захари: Спорът между Русия и Украйна е опасен за нас

Автор:
Понеделник, 12 Януари 2009 15:47

ImageТърговският спор между Русия и Украйна, който се превърна в политически, доказа, че трудно можем да говорим за енергийна сигурност. На фона на глобалната икономическа криза този конфликт създава реална опасност за стопанския живот у нас. Задълбочаването му ще означава огромни щети за бизнеса и загуба на позиции за българската икономика поради неконкурентноспособност. Това каза Захари Георгиев при откриването на кръгла маса по въпросите на енергетиката и енергийната ефективност, която депутатът домакинства в рамките на инициирания от него форум за публичен граждански диалог „Европа, България., Пловдив – перспективи и ползи”.

В дискусията по най-актуалната тема от последните дни се включиха близо 100 пловдивски предприемачи, експерти и консултанти в енергийния сектор у нас. Повече от три часа разискваха рисковете пред енергийната стабилност и възможността да бъдат  управлявани чрез диверсификация на енергийните ресурси по видове, източници, доставчици и маршрути.

Участниците в кръглата маса бяха единодушни, че енергийната ефективност е съществен фактор за повишаване на конкурентноспособността на местната икономика. Чуха се мнения за създаване на общинска енергийна агенция, която практически да координира усилията в тази посока. Председателят на Стопанската камара в Пловдив- Александър Пешев предложи на Захари Георгиев да инициира следваща среща, на която да се обсъди как Пловдив да се газифицира за три години. Според депутата такава инициатива е логична, защото пловдивчани трябва да имат алтернатива в своето енергоснабдяване.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм