Корни разби Гергов с 83% в Пловдив

Автор:
Неделя, 13 Септември 2020 07:42
Корни разби Гергов с 83% в Пловдив

Тесните социалисти в Пловдив категорично подкрепиха Корнелия Нинова на проведения вчера първи за БСП пряк избор на председател.

Нинова печели с близо 83% - 856 валидни бюлетини, пред втория участник в надпреварата Кирил Добрев, подкрепен от широките социалисти.

Практически вотът показа силите между двата лагера в Пловдив - този на градския и областен председател Георги Гергов, който е едно от лицата на вътрешнопартийната опозиция на Нинова, и лагера на самата Нинова, който пък се идентифицира с такива фигури в местната организация като доц. Георги Йорданов, Александър Константинов, Захари Георгиев, Иван Петков-бебето и др.

Общата активност в Пловдив обаче е малко под 45% като гласувалите са 1027 членове на партията.

Кирил Добрев е събрал едва 95 гласа.

25 са невалидните бюлетини. Гласове са се разпилели и по отказалите се в последния момент от участие в надпреварата кандидати, чиито имена вече са били напечатани - Валери Жаблянов - 28, Красимир Янков - 18, Георги Тодоров - 5.

Официалните данни от първия пряк избор на председател на БСП ще бъдат обявени днес или най-късно във вторник.

Според предварителните резултати обаче гласувалите са над 56%, което прави вотът валиден, а Нинова води с над 60% пред Кирил Добрев.

Изборният ден приключи в 19 часа, но два часа по-рано стана известно, че изборът е легитимен, тъй като са гласували поне половината от всичките 80 901 социалисти.

Към 15 часа са гласували 45 435 социалисти, или 56.1%

По неокончателни данни избирателната активност в цялата страна към края на изборния ден е между 65 и 70%.

Ако данните се потвърдят, вторият мандат на Нинова е вече осигурен и тя ще го застъпи на конгреса на БСП на 26 септември.

Припомняме, че с промяна на Устава, приета по предложение на самата Нинова от конгреса пред февруари 2017 г., БСП легитимира и варианта за пряк избор на председател, което е прецедент за българска партия, но е позната отдавна в Европа.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм