Първа нова детска градина в мандата на Зико

Автор:
Четвъртък, 10 Септември 2020 16:59
Първа нова детска градина в мандата на Зико

Първата изцяло нова детска градина от обещаните от кмета Здравко Димитров общо 12 детски заведения и училища вече се строи в район Южен.

Тя е на бул. Александър Стамболийски и е са 8 групи с общо 200 деца. Теренът от 4 дка е до Професионалната гимназия по машиностроене.

Изпълнител е фирма Запрянови - 03, която спечели обществената поръчка при цена 4.6 млн.

Средствата са от общинския бюджет.

Зяапочваме с район Южен, тъй като тук има крещяща нужда за допълнителни места в детските заведения. В съседство с градината предвиждаме изграждане на детски ясли, каза кметът Здравко Димитров.

Стартът на обекта бе даден с водосвет.

Детската градина е съобразена с всички изисквания на Европейския съюз и ще е с басейн, площадки с изолираща настилка при падане, физкултурен салон.

Тя трябва да е готова за 2 години.

Според Вакрил Запрянов, управител на Запрянови – 03, обектът може да бъде изпълнен в по-кратки срокове.

Можем да го завършим и за осем месеца, каза строителят, но без да се брои времето за разчистване на пущинака от 4 дка, в който е превърнат общинския терен.

На символичната първа копка бяха  зам.–кметовете Пламен Райчев, Стефан Стоянов и Георги Титюков, кметът на Южен Костадин Язов, общински съветници, а също така и бившият кмет на района Борислав Инчев.

Всички училища и детски градини в Пловдив са готови за първия учебен ден, увери зам.-кметът Стефан Стоянов.

Учителите са инструктирани за противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани заради коронавируса.

До края на септември врати ще отвори обновената ДГ Снежанка в Централен, каза Стоянов.

ДГ Перуника в същия район, основно ремонтирана със средствата по ОП Региони в растеж, ще бъде завършена в края на октомври.

Зам.-кметът Пламен Райчев съобщи, че предстои да започне строителство на ново крило на ДГ Зорница в Южен и на нова сграда на ДГ Каменица в центъра.

Над 3 500 учители са инструктирани и подготвени на база на указанията на Министерство на образованието. Всички учебни заведения имат индивидуални планове за действие в ситуация на епидемия на Covid-19, каза още Стефан Стоянов.

Важно е да бъдем спокойни, защото ще продължим да съжителстваме с този вирус още известно време, да водим нормален живот и да има нормален учебен процес.

Училищата трябва да работят, децата трябва да ходят в клас. Това е много важен елемент от личностното израстване на всяко дете, за да могат родителите да ходят на работа, иначе няма как да се справим като общество, коментира зам.-кметът по образование.

В Пловдивското общинско образование се обучават над 42 хиляди деца в 52 училища, 52 детски градини и 17 детски ясли.

 

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм