Съдия Иван Ранчев с труд по Криминология

Автор:
Петък, 14 Август 2020 13:36
Апелативен съдия Иван Ранчев Апелативен съдия Иван Ранчев

Наказателният съдия от Пловдивския апелативен съд и преподавател в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Иван Ранчев и преподавателката в Софийския университет „Климент Охридски“ доц. д-р Ралица Илкова са автори на току що излязлото от печат, първо по рода си учебно помагало „Криминология“.

Иван Ранчев е доктор по право от 2007 г., а от 2015 г. – доцент. От края на 2015 г. води лекционните курсове по дисциплините „Криминология“ и „Наказателно-изпълнително право“ на студентите редовно и задочно обучение, както и особената част от „Наказателен процес“ за задочно обучение по специалността „Право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Има издадени две книги в областта на специализираната правна литература в своята област – „Продължаваното престъпление в Българското наказателно право“, ИК „Фенея“, 2007 г. и „Сексуални престъпления срещу деца“, ИК „Фенея“, 2012 г., както и е автор на множество статии и научно-практически разработки. Лектор е в редица семинари. Взел е участие и в работни групи към Министерство на правосъдието за промени в законодателството.

В помагалото „Криминология“ авторите са систематизирали знанията, български опит в науката Криминология, както и зараждането й още в древността. В книгата ще прочетете какво изучава криминологията, какво е престъпна личност, що е виктимология – науката за жертвите на престъпления, които са квалифицирани по различни признаци и още много полезна информация за студенти и юристи. Очаква се да бъде написана и втора част на помагалото, казва съдия Иван Ранчев.

Можете да видите интервюто на пресаташето на Апелативен съд – Пловдив Сашка Пушкова със съдия доц. д-р Иван Ранчев на фейсбук страницата на съда.
https://www.facebook.com/pvapelsad/

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм