17 млн. от МС за нова детска клиника в Пловдив

Автор:
Вторник, 14 Юли 2020 14:26
17 млн. от МС за нова детска клиника в Пловдив

Пловдив ще има нова детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“. Идейният проект беше представен днес по време на среща на министъра на финансите Владислав Горанов заедно с изпълнителния директор на болницата д-р Карен Джамбазов, народните представители Менда Стоянова, Даниела Дариткова, кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Пловдив е един от най-динамично развиващите се градове у нас в последните години. Затова ние като правителство и местната власт се стремим да подобряваме качеството на живот на хората. Вече са инвестирани значителни средства в инфраструктурата, особено за връзката Пловдив-Асеновград. Отпуснахме и средства за стадионите на футболните клубове на Ботев и Локомотив“, сподели министър Горанов.

Община Пловдив ще съдейства за реализирането новата детска клиника в най-кратки срокове, заяви кметът Здравко Димитров. Той изказа сърдечни благодарности на правителството за финансовата подкрепа в размер на 17 милиона лева, които са осигурени за изграждането на лечебното заведение.

Сега използваните сгради са строени през 1936 и 1982 г. и са морално остарели. Разширението е невъзможно, тъй като се намират на територията на Медицинския университет. Предвижда се строителство на 7-етажна модерна сграда, която ще бъде свързана с топла връзка към съществуващата болница и която ще представлява цялостен педиатричен и онкохематологичен комплекс. Средствата ще бъдат взети от фискалния резерв.

Изграждането на новия диагностично-комплексен корпус е част от по-мащабен проект за преместване на всички клиники от база 1 към база 2. В него ще има клиника по педиатрия, спешен център, онкология и хематология с обща площ 14 600 кв. м. Проектирането ще струва малко над половин милион, които са събрани в рамките на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкохематологични пациенти“.

Изпълнителният директор на болницата Карен Джамбазов изрази надежда, че до края на годината ще стартират обществените поръчки за изграждането на клиниката.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Прекрасно, ГЕРБ помага винаги на пловдивчани. Уникално, докато в София дебилите стопираха изграждането на подобен педиатричен център за цяла България. Розово-сини дебили!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм