До 28 деца в група в градините в Пловдив

Автор:
Понеделник, 22 Юни 2020 11:13
До 28 деца в група в градините в Пловдив

Пловдив кандидатства по нова програма на МО за училища и детски градини

Общинският съвет ще гласува нова промяна в наредбата за детските градини в Пловдив, която да регламентира максимум 28 деца в група.

Това казаха на пресконференция областният управител Дани Каназирева и зам.-кметът по образование на община Пловдив Стефан Стоянов.

Предложението вече е входирано в ОбС, каза Стоянов.

Припомняме, че на последната сесия бройката бе завишена до 30, но нарастващите случаи на коронавирус у нас след отпадането на мерките е обединило кмета Здравко Димитров и областния управител да коригират решението.

Направени са консултации и с Министерство на образованието, и със Столична община, която също ще редуцира броя на децата в групи.

Към момента посещаемостта е 60%, което е нормално за юни и юли, каза Стефан Стоянов.

179 деца не са били класирани по желанията на родителите си на второ класиране, очаква се трето, като свободните места са 220.

Те обаче са в по-крайни градини, които не се желаят от родителите.

До края на годината ще бъдат завършени детските градини Снежанка и Перуника и изцяло новата на ул. Богомил. Това ще даде възможност от догодина местата в по-централните градини да се увелчат, по думите на Стоянов.

Община Пловдив ще кандидатства с проекти по новата програма на Министерство на образованието на стойност 75 млн. лева, която е за разширяване на стари и изграждане на нови градини и училища.

Бенефициенти могат да са всички общини, но най-голям е недостигът в София и Пловдив, подчерта Стефан Стоянов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм