Билети за транспорта - само от автомати в автобусите

Автор:
Сряда, 17 Юни 2020 15:05
Билети за транспорта - само от автомати в автобусите

Тестват гласово съобщаване на спирките и връзките от всяка с друг транспорт

От следващата седмица билетите за градския транспорт ще се продават единствено и само от апаратите в автобусите. За това се договориха по време на среща заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов, директорът на ОП „Организация и контрол по транспорта“ Пламен Вълков и превозваческите фирми в Пловдив.

Кондукторите в автобусите вместо да късат билети от кочани ще показват на пътниците как да получат своите билети, заплащайки с монети от 10, 20, 50 или 1 лев, като трябва да уточняват, че сумата трябва да е точна, защото машините не връщат ресто. Гражданите ще бъдат информирани за това и чрез съобщения по таблата в автобусите.

Частните превозвачи заявиха, че ще окажат пълно съдействие на служителите на Община Пловдив, които, от своя страна ще проверяват за нередности, както и за това дали и къде електронната система не сработва.

Изцяло са подменени SIM картите в автобусите, с което свързаността между информационните табла по спирките, превозните средства и Центъра за управление на градския транспорт, ще се подобри.
„В момента усилено работим по надграждане на системата от следващата година, като въведем по-лесни начини за заплащане на билетите – чрез мобилно приложение, например“, обясни Тодор Чонов.

Той допълни, че в момента служителите на ОП „ОКТ“ тестват гласовото съобщаване на автобусните спирки в самите автобуси, както и на спирките за това коя линия идва.

„Това е нещо изключително полезно за гражданите, особено за онези, които са с нарушено зрение. Надяваме се чрез съвместните усилия на общината и превозваческите фирми да покажем, че електронната система в градския транспорт работи и е устойчива след последно направените корекции от испанската фирма „Индра“, уточни заместник-кметът.

По време на днешната среща беше обсъдена и възможността за така наречения „довеждащ транспорт“, при който големи автобуси на градския транспорт на Пловдив да обслужват жителите на по-близките до града села, а с по-малки бусове ще се достига до по-отдалечените, каквито са Лилково, Бойково, Свежен и т.н. Предстои транспортните фирми също да дават своите предложения за реализация на идеята.

„Целта ни е изцяло да защитим интересите на гражданите, да осигурим редовен автобусен транспорт от и за Пловдив, като по този начин намалим автомобилите, които всеки ден навлизат с хиляди в нашия град. По този начин ще облекчим трафика и ще понижим количеството на вредните емисии във въздуха“, сподели Тодор Чонов.

10-годишните договори за фирмите, които обслужват областната транспортна схема, изтичат до края на годината и предстои да се обяви нова процедура по Закона за обществени поръчки, като за целта ще се търсят варианти за актуализиране на маршрутите и разписания, които обхващат максимално повече пътници.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Бай Добри

    Айде пак отвориха торбата с лъжите! ИНДРА МИНДРА и пак лъжи! Тази стара и остаряла софтуерно и хардтуерно система няма да тръгне никога! Парите бяха откраднати и на сегашния кмет му се каза да малчи и да е зе обажда!ВСЕКИ ГРАД СИ ИМА МАФИЯ САМО В ПЛОВДИВ МАФИЯТА СИ ИМА ГРАД! "Бъдете смели"

  • Пътник

    Ще може ли да купуваме бели електронни карти за 10 пътувания от TVM по спирките? Кондуктурите ще ги признаят ли или ще поискат лъвче?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм