Серия екоакции в кампания Град #БезОтпадъци

Автор:
Серия екоакции в кампания Град #БезОтпадъци

Кампанията Junk Around включва 15+ почистващи събития в Пловдив, които ще бъдат организирани в периода от май до октомври 2020г. Кампанията Junk Around е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“ „_МЯСТО България“, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда. След неимоверния успех на платформата за чиста Европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив! през 2019 и тази година от „БГ Бъди активен“ продължават да въвличат доброволци, граждани, бизнес и администрация в името на каузата, като поставят началото на кампанията с Junk Around почистващи събития.

Събитията целят да въвлекат местни общности, ученици и доброволци, фирми и партньорски организации, граждани, които ще правят почиствания в кварталите, по поречието на р. Марица, тепетата и да ангажират общностите, участвали в placemaking процесите от дейностите на сдружението в Пловдив през 2019г. - Тракия и Младежки хълм.

В сдружение БГ Бъди активен вярваме, че градът може да бъде приятел на хората, ако заедно работим за опазването на чистотата, подобряване на средата и активизиране на гражданското участие.“ – смята Ласка Ненова, основател на сдружението - „Забелязваме, че идеята за чиста градска среда вече намира все повече привърженици в града под тепетата. Затова с радост обявяваме старт на   кампанията  Junk Around, с която и тази година ще допринесем за това Пловдив да стане едно  по-красиво и чисто МЯСТО.“

По време на Европейската седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week, която тече в момента, ще се състои акция по почистване на различни зони на територията на Младежки хълм.  Събитието е отворено за всички ентусиасти в неделния следобед на 30 май, които искат да се присъединят и забавлявайки се да направят града си по-чист и красив.

Събитията от кампанията ще бъдат със забавен и обучителен характер и ще съчетаят полезното с приятното. Акциите ще бъдат съпроводени от музика, а най - активните включилите се в тях ще получават подаръци под формата на растения за засаждане, кошчета, картички със семена или други малки наградки.

Локациите за провеждане на събитията ще бъдат предварително обявени в уебсайта на _Място България - thespot.bgbeactive.org, фейсбук и инстаграм, както и на самите избрани места чрез поставяне на информационни покани. Следете кампанията в специално създадената страница: thespot.bgbeactive.org/junk-around-plovdiv-withoutwaste/

*По време на събитията ще бъдат спазени всички предписани мерки за безопасност с нужната дистанция, осигурени консумативи, дезинфектанти, ръкавици, чували стикове за събиране на смет, репеленти както и извозване на отпадъците на специално определени за целта места. 

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

Историята на “_Място България”

               “_Място България” е дългосрочна програма на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки  подхода на т.нар. placemaking (местоправене).     От 2017 г. до сега  благодарение на програмата са обновени мета в 23 селища в цяла България. Част от “_Място България” бяха и дейностите от платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, за чиста Европейска столица на културата 2019. 

               През 2020 г. дейностите на “_Място България” обхващат шест града чрез инициативата „Партньорство за красива и чиста среда“ – Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра. Сред планираните дейности са обучения за организиране на събития без отпадъци, съвместни инициативи с жителите и местните власти за облагородяване на публични пространства и активизиране на местните общности, почистване на градски зони и зони край водни басейни, както и обучения на доброволци, работилници за рециклиране и др. Проектът цели и да се създаде конструктивен диалог между граждански организации, местни власти и компании в името на дългосрочно партньорство за създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони.  

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм