Обследват часовниковата кула на Сахат тепе

Автор:
Четвъртък, 21 Май 2020 11:29
Обследват часовниковата кула на Сахат тепе

Обследване на часовниковата кула на Сахат тепе стартира район „Централен“, съобщи кметът Георги Стаменов. В подножието на кулата ще бъде монтирано скеле, което ще осигури достъп на експерти до нея. Те ще установят какво е състоянието й и ще направят предписание за необходимите ремонтни дейности.

От първоначален оглед става ясно, че металната обшивка на покрива е компрометирана и има нужда от смяна. Обследването ще изясни каква част от нея, както и от дървената покривна конструкция, трябва да се подмени.

Припомняме, че част от обшивката на кулата се откърти и падна на земята под напора на вятъра, а това оголи носещата конструкция на покрива, която се уврежда вследствие на атмосферните условия.

Преди 5 години именно администрацията на район „Централен“ , начело с кмета Георги Стаменов, бе инициатор за рестартирането на часовника, който дълго време не работеше. Бе нает и часовникар, който всяка седмица се грижи за поддръжката на механизма му.

„Цялостното възстановяване и социализацията на Сахат тепе, както и възраждането на кафенето там, са част от целите, които смятам да осъществя до края на мандата“, коментира кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Интересен факт е, че в миналото часовниковата кула се е използвала за наблюдение на града за пожари, а биенето на камбаната и топовен изстрел оттам известявали населението за избухването им.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм