Постоянен арест за двоен убиец, гръмнал съдружник и сина му

Автор:
Четвъртък, 14 Май 2020 13:24
Постоянен арест за двоен убиец, гръмнал съдружник и сина му Снимка: Plovdiv-online

Апелативен съд – Пловдив възстанови от днес разглеждането на дела при спазване на строги противоепидемични мерки.

В две отделни зали бяха проведени заседания по дело за възобновяване на наказателно производство и по дело за разглеждане на жалба срещу мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Състав на съда потвърди определение на Пловдивския окръжен съд, с което е отхвърлена като неоснователна жалбата на обвинения в извършването на двойно убийство Йордан Таков /45/, срещу задържането му под стража.Той остава в ареста.

На 26-ти ноември 2019 г. Таков застреля със законно притежаван пистолет братовчед си Христо Ботев /32/ и вуйчо си Васил Ботев /52/ в склад за рециклиране на кафемашини.

На въпрос на журналисти дали е убил роднините си при самозащита, Таков бе категоричен: Да, при самозащита!

Той е изпразнил цял пълнител в Ботеви.

По думите на защитника му Стефан Левашки той е бил налаган от бащата и сина с желязо по главата, докато е бил свит на топка на земята в склада на ул. Борба 18.

Първо върху него се нахвърлил вуйчо му, а после - и братовчед му. Таков бил с пистолет, защото щял да ходи да стреля на стрелбището на Дайкс. Пистолетът му бил необходим за самоотбрана, защото имал кафемашини в Столипиново

Наказанието за обвинението срещу Таков е лишаване от свобода от 15 до 20 години, както и доживотен затвор.

Апелативният съд прецени, че събраните до момента доказателства – свидетелски показания, документи, съдебномедицински експертизи на пострадалите, съдебно психолого-психиатрична експертиза на обвиняемия, балистична експертиза, а също обясненията на обвиняемия, водят до обосновано предположение за съпричастност на Йордан Таков към деянието, в което е обвинен.

Съдът смята, че при исканата от обвиняемия по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“ има опасност да извърши престъпление.

Аргументира се с обективната и субективна тежест на престъплението и събития от миналото му, очертаващи го като хладнокръвна личност, която би могла да действа отново, ако бъде предизвикана по съответен начин.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът и двамата защитници на обвиняемия.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм