Данчо Илиев цитира Пушкин на Кольо Радев

Автор:
Четвъртък, 14 Май 2020 11:04
Данчо Илиев цитира Пушкин на Кольо Радев

С 31 за, 11 против и 4 въздържал се ОбС прие актуализацията на бюджета на Пловдив

След 5 мин. почивка, продължила 15 мин. кметът остави парите за Хуманитарната гимназия

5.5 млн. лева от бюджета за 2020 година на Пловдив да бъдат пренасочени към други проекти от гласуваните вече, обсъждаше Общинският съвет. Обструкции изразиха на микрофон опозицията в лицето на БСП, Демократична България и двамата независими съветници Слави Георгиев и Костадин Гаров.

Пренасочването не означава, че проектите за ново крило на Хуманитарната гимназия Св. Св. Кирил и Методий и ОУ Александър Първи ще отпаднат или ще бъдат замразени, обясни зам.-кметът по финанси Илия Кирчев.

Напротив - в момента се изготвя документацията, а в началото на юни ще бъдат обявени обществени поръчки за проект за двете училища, допълни го зам.-кметът Пламен Райчев.

Райчев поел ангажимент за това пред протестиращите родители и учители, подведени от неточно представена информация.

Преди това съветничката Веселка Христамян от Демократична България поиска предлаганото прехвърляне да отпадне за следваща сесия.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов обясни, че заложените в бюджета 500 хил. за двете училища няма да бъдат похарчени и не могат да бъдат усвоени до края на годината. Пренасочването изобщо не спира процеса на проектиране. Двете училища са ни приоритет, но средствата не могат да бъдат усвоени сега, каза той.

Зам.-кметът Пламен Райчев пък допълни, че заложените 200 хил. лева за Хуманитарната гимназия са индикативни, при конкурсната процедура те могат да паднат на 100 хил., каза той. Така или иначе заложената сума не може да бъде усвоена до края на 2020.

Целта на пренасочването на средства е да се ускори проектирането на новия бул. Северен и реконструкцията на ул. Даме Груев в Южен.

Срещу артерията в Южен скочи Слави Георгиев от НФСБ. Според него не е ясно как въпросният проект вече надхвърля 10 млн., след като в мандата на кмета Иван Тотев бил обявен за 2.4 млн.

Веселина Александрова от Демократична България се обяви и против прехвърлянето на 228 хиляди лева от Културния календар за други дейности.

Зам.-кметът по култура Пламен Панов обаче обясни, че въпросните средства са за неслучили се поради епидемията проекти, които е трябвало да бъдат реализирани от март до май. Няма как това да стане.

От въпросните пари, които са всъщност 328 хиляди, се заделят 100 хиляди лева за Пловдивската опера, която щяла да прави проекти, съобразени с условията на пандемията, стана ясно още.

Водачът на групата на ГЕРБ Йордан Илиев попита на два пъти зам.-кмета по финанси Илия Кирчев дали процедурите за новото крило на Хуманитарната гимназия, на ОУ Александър Първи и новата детска градина в Южен остават и получи на два пъти положителен отговор.

След това изрецитира на отличен руски знаменитото стихотворение на Пушкин "Я помню чудное мгновение" към водача на опозицията Николай Радев, който се обяви срещу бюджетната ревизия. Радев обаче си спести ръкоплясканията.

Съветникът от Съюз за Пловдив Евелин Парасков поиска 5 минути почивка, в която да се разберат как ще гласуват актоализацията. Почивката продължи 15 минути, а след нея кметът Здравко Димитров реши да не се пипат заложените в бюджета 200 хил. лева за ново крило на Хуманитарната гимназия Св. Св. Кирил и Методий. Така получи гласовете на СП.

Предложението беше 120 хил. лева от 200-те бона да бъдат пренасочени временно.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм