Павлин Димитров попуши пред МВР, в Пловдив отказаха цигарите масово

Автор:
Събота, 13 Декември 2008 17:13

Михаил Миков отряза надеждите за 13 заплата, протестът е незаконен, заяви министърът

Полицаите освиркаха шефа на Синдиката си и аплодираха главния комисар 

В цялата история на българската полиция и Народна милиция не е имало подобен протест 

Автор plovdiv-online 

ImageГлавният комисар на МВР Павлин Димитров удържа на думата си и бе сред мълчаливо пушещите униформени служители пред сградата на Министерството, предадоха агенциите. Над 4 хиляди са пушили цигари заради искането за увеличение на заплатите в системата, макар по-рано през седмицата от МВР да обявиха, че средната там е над 900 лева, а най-ниската - 666. Вътрешният министър Михаил Миков повтори на няколко пъти в петъчната Панорама по Канал 1 на БНТ, че пушенето вреди на здравето. Изглежда репликата му бе изтълкувана буквално от служителите на реда в Пловдив, които изобщо не запалиха фас пред ОДП днес като изключим двайсетина цивилни, сред които 13 бяха жени - но дали полицайки или съпруги на полицаи, не се разбра в мълчаливото кадене. В Смолян пък бяха доста по-смели. Там по фас-два опънаха над сто униформени служители на реда. Във Варна пък излезли над 300, съобщи Днесплюс бг.

След Голямото пушене вътрешният министър Михаил Миков обяви протеста за незаконен. Той заяви, че 13-та заплата в МВР няма да има, а коледните добавки също са под въпрос.

Главният комисар на МВР Павлин Димитров обаче бе посрещнат с овации от пушещите служители на реда - повечето в кожени якета. Става дума за социални проблеми, те са известни на обществото. Аз съм тук – при колегите, за да демонстрирам уважението си към техния труд, към тяхната всеотдайност. Трябва да се кажат проблемите. Това са решими неща, трябва да има комуникация, трябва да се говори, защото няма да го крия в тайна, в МВР, в полицията, все още има служители, които не заслужават да бъдат служители на това министерство, заяви генералният комисар след аплодисменти. 

Павлин Димитров се обърна към протестиращите с думите: „Повярвайте ми, вие не сте загърбени. Ние познаваме проблемите ви и заедно с вас ще ги решим. Единственото, което бих искал и ви моля, е да работим по-добре. Винаги съм смятал, че професията полицай, пожарникар е призвание. Уважавайте тази професия, обичайте я и институцията ще бъде зад вас”, добави още Димитров.

Припомняме, че БСП вече определи анонса на Димитров, че е на страната на полицаите като укоримо поведение, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на партията Цветан Цветанов приветстваха позицията му.

Междувременно шефът на полицейския синдикат Емил Рашев бе посрещнат и изгонен с освирквания от протестиращите в градинката пред храма "Свети Седмочисленици" служители на МВР. Рашев бе упрекнат от протестиращите, че никога не е отстоявал интересите на полицаите, че не е направил нищо за да получават те възнагражденията си за извънреден труд, както и че създава напрежение сред тях.

Протестът на полицаите в София е безпрецедентен за цялата история на българската полиция в това число и Народната милиция по времето на тоталитарния режим.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм