Илия Кирчев: Искането на ГЕРБ за районите ме изненадва

Автор:
Вторник, 11 Февруари 2020 13:36
Илия Кирчев: Искането на ГЕРБ за районите ме изненадва

Факт е, че това, което заварихме, не е приятно за бюджета. Има доста направени разходи, които трябва ние да разплатим. Казах и на предишната сесия – Не се обръщай с гняв назад! Но тези разходи не ни позволяват по-богата Капиталова програма. Трябва да се търсят резерви в общинската собственост относно увеличаване на приходите. Това каза зам.-кметът по финанси Илия Кирчев в края на дебатите за бюджет 2020.

Той каза, че приема предложенията на ВМРО. Останалите предложения могат да се разгледат при една следваща актуализация, защото по закон, ако не се съберат планираните приходи, няма как да се правят капиталови разходи, обясни той.

На всички райони са давани допълнителни средства – общо 300 хиляди, каза още Илия Кирчев.

Нашето предложение е европейските оперативни програми е да бъдат съфинансирани с кредит. Така се прави навсякъде по света, каза зам.-кметът. Голяма част от предложенията на районните кметове за бюджетите им могат също да бъдат финансирани оттам. Но по-голяма яснота и подкрепа ще имаме в средата на годината, обясни Илия Кирчев.

Отговорът за бюджетите на районните кметства обаче ядоса Йордан Илиев от ГЕРБ, който поиска 10 минути почивка, за да обсъди с групата на ГЕРБ как да гласува. Независимият съветник Костадин Гаров подкрепи искането на ГЕРБ за повече пари на районите, тъй като по думите му там се усещал пулсът на гражданите.

Предложението на групата на ГЕРБ е изненадващо за мен, няма как в момента да го приемем, защото няма ресурс, но може да бъде записано - при следващо актуализиране да се разгледа, обясни Илия Кирчев.

Припомняме, че преди това Йордан Илиев от ГЕРБ изчете предложения от името на партията, сред които 300 х. за парк Ружа, 70 х. за паркинг на ул. Бряст, 30 х. за ул. Свобода и Копривщица, 70 х. за ул. Юндола.

Към Тракия да се добавят 200 х. за парк Хан Крум, 90 х. за детска пролащда в А12, 20 х за детска градина, проект, 160 х. за паркинги.

За Източен - кв. 20 и кв. 19, 100 х., детска площаадка на Крайна - 100 х., 25 х. на Радко Димитриев, 30 х. за клуб на пенсионера, 95 х. за ремонти на междублокови пространства, 50 х. лева за парк Каменица и др.

За Централен - 300 х. за Дондуковата градина, 700 х. за междублокови пространства и настилки.

За Южен - ул. Н. Карев и Б. Шивачев - 600 х. лв.

За Северен - 300 х лв.

Това са само част от исканията на ПП ГЕРБ за прерапределение на бюджетни средства пряко към районните кметства.

Капиталовата програма и сега е доста оптимистична, подчерта зам.-кметът Илия Кирчев. Предвид малките приходи е нормално решенията за възлагане на капиталови разходи да са в прерогативите на кмета, а не на районните кметове.

Той отговори и на нелепите сравнение на бюджета на Пловдив с този на Варна.

Бюджетът на Варна към края на 2017 има 72 млн. кредити. През 2019 са теглили нови 80 млн. Така, че заемът, който ние предлагаме, въобще не е голям. Като се извадят кредитите на Варна и дълговете, ще видите, че бюджетът на Варна е доста мижав, подчерта Илия Кирчев.

Приемаме допълнителното финансиране по 40 х. лв. за Операта, театъра и Кукления театър, като фестивалът Опера Оупън минава през фондация Пловдив 2019, където кандидатства за 250 хиляди лева с проекта.

Слави Георгиев иска нова техника за ОП Чистота, но там има все още метли отпреди 16 години, закупени от кмета му Славчо Атанасов за 700 хиляди лева. Трябва да ги изразходим и тях – репликира съветника на бившия кмет Илия Кирчев.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм