22 млн. по-малко събрала Община Пловдив през 2019

Автор:
Вторник, 11 Февруари 2020 11:39
22 млн. по-малко събрала Община Пловдив през 2019

Три са вариантите Пловдив да се развива – с европейско финансиране, с публично-частни партньорства и с кредитна линия, посочи кметът Здравко Димитров

22 млн. по-малко приходи е събрала Община Пловдив за 2019 от планираните. Това каза кметът Здравко Димитров, който откри дискусията за бюджет 2020 в ОбС току-що.

И на мен не ми е приятно, когато Община Пловдив трябва да се разделя с имоти и то знакови имоти. Но състоянието е такова. Ако ги задържим и някой от тях рухне, и, недай си боже, загине човек, отговорността е моя.

Той посочи в отговор на Веселина Александрова от Демократична България, че само преди месец общината е спряла ПУП, който е щял да унищожи детска площадка. Два други имота още вчера извадихме от програмата за разпореждане с имоти, защото имаше в тях части за озеленяване.

Самата програма се прие с още корекции в ОбС.

Що се отнася до бюджета – продължи кметът - за тази година наистина на всички ни се иска да е малко по-друг, но за съжаление, има доста неразплатени проекти от предходната година, каза Димитров.

Инфраструктурни проекти за 10 млн. са неразплатени По различни европейски програми дължим други 17 млн. Започнати проекти от ЕСК, които ние трябва да довършим, са други над 2 млн.

При планирани 156 млн. приходи за 2019 година са събрани цели 22 млн. по-малко, каза Здравко Димитров.

Това е наследството, обобщи той.

Близо 346 млн. е новият бюджет. От него 314 са за издръжка, в това число за образование и здравеопазване. За Капиталови разходи - само 340 хил. са за довършване на паркинга в Западен.

Приоритети в капиталовата програма са ул. Даме Груев – 1 млн и още толкова за пробива Модър-Царевец, каза Димтров.

За други големи проекти като бул. Северен, Голямконарско шосе – няма пари в бюджета. Но затова работим за европейско финансиране, публично-частно партньорство или теглене на кредитна линия, продължи той.

Това е начинът да се развива Пловдив. Ако трябва да чакаме само на бюджета за капиталови разходи – няма да се случи, каза Здравко Димитров.

Той пожела конструктивна дискусия на съветниците.

153 млн. са парите за образование в Община Пловдив.

За социално подпомагане - близо 17 млн.

За спорт - малко над 6 млн.

За култура - близо 20 млн.

За Капиталови разходи - 85 млн. в това число европейско финансиране, каза накратко зам.-кметът по финанси Илия Кирчев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм