Образование, трафик, инфраструктура - акценти в бюджета /пълен проект/

Автор:
Петък, 10 Януари 2020 12:13
Образование, трафик, инфраструктура - акценти в бюджета /пълен проект/

243 млн. лв. е общият бюджет на Пловдив за 2020 г. Образованието, оптимизиране на трафика и безопасност на движението, както и дейности свързани с инфраструктурата и опазване на околната среда са приоритетите на бюджет 2020.

С това кметът Здравко Димитров откри пресконференцията посветена на финансовия план на Пловдив за тази година.

153 млн. лв. са отделени за образование, от тях 138 млн. лв е държавната субсидия. За втора поредна година заплатите на учителите се увеличават със17 на сто.

Ще бъдат проектирани и изградени 2 нови училища – нова Математическа и крило на Хуманитарната гимназия Кирил и Методий.

Новата сграда на Математическата ще е или до хотел SPS или в общ кампус с басейн до Английската гимназия. За проектите на двете нови училища в бюджет 2020 са заложени 500 млн. лв.

Капиталовите разходи са 85 167167 лв., а европейските средства са 51 396 775 лева.

Бул. Северен трябва да бъде завършен докрай, защото така както е проектиран до момента, движението отново влиза в града.

За него в бюджета са заложени  2 млн. лв.

Трябва да стартираме Модър Царевец, ще бъдат завършени Голямата базилика и Зоопарка. При базиликата, която ще бъде открита в първите 6 месеца на тази година, съфинансирането от страна на Пловдив и 30 на сто. 

Има много неразплатени проекти от европейска столица на културата, които трябва да се разплатят тази година. Те не са малко.

Въпреки многото разходи, които трябва да прехвърлим в бюджет 2020, успяхме да направим балансиран бюджет с основните приоритети, които ще помогнат за развитие на града. Това заяви зам.-кметът по икономика Илия Кирчев.

Общият размер е 243 млн. лв., от които 186 млн. лв. са от държавата, а останалите – от местни данъци и такси. В общата сума е включен и преходен остатък от миналата година в размер на 24 млн. лв.

От бюджетираните 155 млн. лв. са събрани 135 млн. лв., така че дефицитът е 20 млн. лв, посочи Кирчев.

Заемът ще бъде включен след като има решение на Европейската инвестиционна банка.

Пловдив ще продължи да е водещ образователен център, поставя се акцент на иновации в класните стаи, каза зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Приоритет е преминаването на едносменен режим. 20 училища все още не са преминали. 

Има недостиг на места в детски градини и ясли в два от големите райони на Пловдив - Южен и Северен. Ще бъдат направени проекти и за подобряване на средата на дворовете на училищата - 600 000 лева са предвидени затова в бюджета. 

Фокусът е и върху съдържанието на класните стаи, има нова програма за учители, пускат се иновативни паралелки и дуални, които наблягат на бизнеса за да обучат добри професионалисти.

ПЪЛНИЯТ ПРОЕКТОБЮДЖЕТ И НАСРОЧЕНА ДАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ - ВИЖТЕ ТУК!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм