Рибовъди настояват за субсидии

Автор:
Събота, 07 Декември 2019 17:32
Радослав Динчев Радослав Динчев

Рибовъди от Пловдивски регион настояват за субсидии, така както всички фермери получават средства от държавата за произведена продукция.

„Желанието ни е за произведена и продадена риба да се дават субсидии. Животновъдите, които отглеждат крави, кози, овце получават подпомагане, ние – не, а произвеждаме най-хубавата и качествена храна“, коментира един от собствениците на големи рибовъдни ферми в областта Радослав Динчев.

Според него е добре да се заимства опитът на Румъния и Унгария, където производителите на риба се подпомагат с 1 евро за произведена и продадена риба. По този начин тяхната продукция е по-конкурентноспособна на европейския пазар.

Фермата на Радослав Динчев е разположена на язовир Гичита, на 2 километра от село Царимир.

В нея се произвеждат около 150 тона годишно риба за консумация и близо 100 тона зарибителен материал. Във водоемите се отглежда предимно шаран, но има и толстолоб, бяла риба, амур и личинки за риболов. Някои екземпляри шаран достигат дължина от 120 см и тегло около 35 кг.

Стопанството на Радослав Динчев e чacт oт aĸвaĸyлтypaтa нa Бългapия.

В pибapниĸa имa добри условия и традиции в развъждaнeтo и oтглeждaнeтo нa pибa и pибни пpoдyĸти, ĸaĸтo и на тexнoлoгии за пpoизводството им.

Качествата на рибата зависи от водоема и храната, а в България са много добри, твърди Динчев.

Той уточнява, че рибата за консумация се храни с гранули и ечемик и това дава чудесните вкусови качества на продукта.

В момента близо 30% от продукцията на фермата в Царимир се реализира в чужбина.

Радослав Динчев и неговият брат-близнак Красимир, с когото заедно работят, препоръчват консумацията на речна риба, произведена у нас, защото притежава изключително полезни съставки.

Според тях през последните години във връзка с повишената култура на българина в областта на диетичното и здравословно хранене се забелязва и по-голямо търсене на риба и рибни продукти.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм