Премянов не позна: Георги Гергов стана член на Висшия съвет на БСП

Автор:
Неделя, 23 Ноември 2008 20:35

Автор plovdiv-online 

ImageКрасимир Премянов не позна в твърдата си прогноза, че крупният бизнесмен Георги Гергов няма да бъде избран за член на Висшия съвет на БСП на 47-ия конгрес. Гергов влезе от квотата на делегираните членове - 62-ма, заедно с кмета на Община Марица Запрян Дачев, сина на бившия вътрешен министър Николай Добрев - Кирил, евродепутатката Илияна Йотова, бившият вътрешен министър Румен Петков. От новото ръководство изхвърчаха Илия Божинов и Първан Дангов, анти-Първановистът Костадин Паскалев, кмет на Благоевград, също стана член на ВС.

Изборът на новите членове се превърна и в най-голямата новина на завършилия 47-ми конгрес на БСП. Делегатите бламираха лидера си Сергей Станишев, когото сами преизбраха с над 97 процента от гласовете, като отхвърлиха предложението му за тайно гласуване на останалите претенденти за партийното ръковоство. Според устава във Висшия съвет влизат 62-ма делегирани членове и 119 пряко избрани. След първия тур от подложените на пряк избор само 27 успяха да прескочат съберат обикновено мнозинство, необходимо за да станат членове на ВС.

Премиерът Станишев, подкрепен от министъра на културата Стефан Данаилов, предложи да се проведе втори тур за останалите без мнозинство 92-ма кандидати чрез тайно гласуване. Делегатите обаче отхвърлиха предложението на лидера си. Така останалите членове на Висшия съвет бяха избрани на принципа на висшегласието и явно. Над 70 души в обновения Висш партиен съвет са млади хора, обобщи премиерът Станишев, който набеляза като главна цел спечелването на изборите догодина.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм