Кадри от 70-минутната разходка на премиера в новия Пловдив

Автор:
Понеделник, 23 Септември 2019 16:55
Кадри от 70-минутната разходка на премиера в новия Пловдив

Възстановяването на мозайките от Епископската базилика на Филипопол е сред най-значимите реставрационни проекти в България от последните няколко десетилетия, осъществен с партьорството на Община Пловдив, Фондация „Америка за България“ и с участието на стотици доброволци. Мозайките на Базиликата са запечатали образите на над сто птици.

В скоро време предстои откираването на обекта и площадното пространство около него.

Премиерът Бойко Борисов лично инспектира финалната права от модерната реконструкция на обекта днес, в компанията на домакините - областния управител Здравко Димитров и кмета на Пловдив инж. Иван Тотев. С тях бе и целият борд на фондация "Америка за България".

В момента реставраторите полагат част от мозайките на място. Те са на площ от 2000 кв.м., разположени са на две нива, до които се стига посредством рампа.

На горното са по-новите мозайки - от 5-и век, а на долното ниво са тези от 4-и век.

Паната изобразяват хрстиянски символи, розети, различни видове красиви птици, които олицетворяват райската градина.

Античните мозайки и многобройните артефакти ще бъдат изложени и представени чрез технологични решения от последно поколения, виртуална реалност и интерактивни панели.

На място са издигнати някои от намерените колони на античния храм.

След огледа Борисов предприе пеша разходка през ремонтирания подлез на ул. "Гладстон" до обновения площад "Централен" и разкопките на Западните пропилеи.

70-минутният тур приключи в най-новата изложбена зала "2019" на ул. "Гладстон" 32.

КАКВО КАЗА БОЙКО БОРИСОВ ПО ВРЕМЕ НА РАЗХОДКАТА СИ ИЗ НОВИЯ ЦЕНТЪР НА ПЛОВДИВ - ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ И ВИДЕО В ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • истината

  Следващият кмет задължително трябва да премахне щайгата. Много работа го чака докато разчисти поразиите на Мамин. Стига да не е само Ореха, пардон Здравко.

 • читател

  отговори на: истината

  Какво разбирате под Щайгата?

 • истината

  отговори на: читател

  Аз разбирам това, което и цял Пловдив. Поразията с покриването на базиликата. Прилича на кашон, на щайга. Целият град така нарича това безобразие. Закрива се Католическата катедрала, хълмовете. Да не говорим колко грозно е като концепция и изпълнение. Пълно безобразие. Няма човек в града, който да не го твърди.

 • читател

  отговори на: истината

  Такава прекрасна сграда и ландшафт около нея става... Просто си се натровил с македонска наденица и си глътнал вода от басейна на Дани... Обратна вода!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм