Борисов обиколи Голямата базилика, площада и Гладстон /live/

Автор:
Понеделник, 23 Септември 2019 09:15
Борисов обиколи Голямата базилика, площада и Гладстон /live/

След 70-минутната разходка из новия Пловдив, премиерът откри 75-тия Международен технически панаир

Премиерът Бойко Борисов инспектира финалната права от завършването на уникалния обект Голяма раннохристиянска базилика в Пловдив. Той пристигна в 10:00 ч. в Пловдив, придружен от вицепремиера Томислав Дончев, и бе посрещнат от областния управител и кандидат за кмет на Пловдив от ПП ГЕРБ Здравко Димитров и кмета Иван Тотев, както и Нанси Шийлър - президент на фондация Америка за България.

След това целият кортеж заедно с представители на фондацията-инвеститор в Голямата базилика се разходи пеш по новия площад Централен и разгледа новата галерия на Гладстон 32.

Обиколката продължи 70 минути.

Това е голямо богатство! - каза за Голямата базилика премиерът. - Не сте ли на панаир вие, обърна се Борисов към журналистите, дошли на базиликата.

Домакините от фондация Америка за България - основен инвеститор в обекта, му обясниха, че има над 2000 квадратни метра уникални мозайки и се очаква ноември Голямата базилика да се открие.

Ти на площада ходи ли? - попита Борисов Нанси Шийлър от Америка за България.

О-о-о! Фантастастик! Чудесно! - възкликна тя.

Само чудесни неща правим - заключи премиерът и даде за пример могилата Малтепе в Маноле.

300 хил. лева от държавата ще е издръжката на обекта за 20 работни места за година, добави той. Надявам се това да е в началото, докато приходите от посетители започнат да връщат инвестицията.

От Америка за България пък му обясниха инициативата на фондацията за "осиновяване" на птици от мозайките срещу 5000 лева. Всеки "осиновител" получава птица, която ще носи името на компанията му или неговото име, а средствата ще се използват за обучение на деца.

След това премиерът, придружаван от Нанси Шийлър, кмета на Пловдив Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров, минаха пеш през подлеза до Одеона и се качиха на площад Централен.

Целият подлез е с държавно финансиране, обясни Тотев на Борисов.

Това е всичко археология? - попита Борисов.

Където копнем е археология - каза кметът.

Разходката мина през новия площад Централен и приключи в новата галерия на Гладстон 32.

Гениално осветление! - възкликна вицепремиерът Томислав Дончев.

Най-доброто! - отсече Бойко Борисов.

"Първо искам да благодаря на фондация Америка за България. - каза в края на разходката в новия Пловдив Бойко Борисов. - Виждате, дружбата ни със САЩ не върви само по линията на военните бази, ученията и отбранителната мощ. За радост с тях правим неща, които най-много ми харесват - в историята, археологията, културата. Милиони наляхме и ние като държава, и те! Защото Пловдив не само като Европейска столица на културата, но в света е един от много малкото живи градове, легнал върху такава археология. Сега и бизнесът ще е много доволен заради туристическия поток.

Не на последно място - обещаха ми, в сряда ще посетя могилата Малтепе в Маноле, това също е един уникален обект. Разкопките в Петрич, където са били и Филип Македонски, и Александър Македонски, солниците в Провадия - там са живеели най-богатите хора в Европа тогава... За Перперикон да не говорим - град на 8 хиляди години... България нека стане като Италия и Гърция - известна с историята и археологията си, и ще се надяваме да промотираме заедно с Америка за България това богатство пред света. Исках да покажа на нашите партньори и това, което с общината сме направили - новата галерия, чудесен подарък за всички творци, художници, скулптори в Пловдив", заключи Бойко Борисов.

Той разказа за реакцията на новия шеф на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която възкликнала при посещението си в София: Бойко, ние не ви познаваме! - след като посетила ларгото.

След това премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на 75-тия Международен панаир в Пловдив, чиято страна-партньор тази година е Русия. Той преряза лентата на изложението в присъствието на посланика на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров.

"Уверено вървим към чакалнята на еврозоната! Ръстът на икономиката е 3,5%, световните кредитни агенции повишават рейтинга ни", премиерът при откриването на изложението.

Видео

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  Докато ГЕРБ строи мащабно в Пловдив, за всички пловдивчани и гости на града, пловдивската Мадам Лъжа строи мащабни кооперации за себе си...https://i.ibb.co/1bVv8DD/1.jpg Чрез фирми на семейството си - Кленджарови...

 • читател

  А основният претендент да управлява Пловдив - политкомисар Славчо е известен със страстта си към метлите като поръчките за тях през мандата му достигна 1 300 000лв. и градските тоалетни - откриване с фанфари и мажоретки. Това ли искате пловдивчани?

 • читател

  Да не забравяме и уникалните и забавни тъпизми, като "Обявяването на война на Либия", което пробуди заспалият Славчо, който надрънка уникални глупости - на каквито шоуто на Бени Хил би завиждало...

  "България обяви война на Либия и аз съм силно обезпокоен. Когато чужд боен кораб навлезе в териториалните води на дадена страна, това означава, че идва война между двете държави“, това заяви тогавашният пловдивски кмет Славчо Атанасов. И обяви, че свиква ДАНС, НСБОП, полиция, пожарна и Гражданска защита и ще им предложи да се създаде кризисен щаб за изработване на стратегия за опазването на Пловдив.
  . Политкомисарят си остава политкомисар.

 • читател

  Дебилите на Дани... https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/267/Image_7671267_126.jpg И истината за Дани луксозната й кооперация с басейн. https://i.ibb.co/1sH27GG/22.jpg

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм