Титюков посрещна 40 кметове и съветници от Унгария

Автор:
Сряда, 11 Септември 2019 15:26
Титюков посрещна 40 кметове и съветници от Унгария

„Според Агенцията за социално подпомагане Община Пловдив е с най-добре развитата социална мрежа в България. В момента няма социална услуга, която да е разписана в българското законодателство и да не се предоставя на гражданите на Пловдив“, това заяви заместник-кметът Георги Титюков по време на среща с 40 кмета и представители на местните власти от Унгария. Разговорите се проведоха в комплекса за социални услуги „Свети Георги“, а целта им е обмяна на опит и добри практики в сферата на социалните дейности и грижата за възрастните хора.
Пловдив е община с добри практики в сферата на социалните услуги за възрастни хора, затова и градът ни бе избран за една от дестинациите на официалното посещение. Гостите разгледаха на място социалното предприятие за хора с увреждания и дневните центрове, които се намират в комплекса. Те се спряха на местата, където се предлага и различен вид терапия която се провежда с ползвателите на социалните услуги - с коне и спортните дейности – голф, футбол на малки вратички, боулинг, билярд и т.н.
„Община Пловдив може да се похвали, че към настоящия момент е приключила с процеса на деинституционализация и е закрила всички специализирани институции за деца. Това е труден процес, защото се прави оценка на всички деца в институциите, намира се най-подходящото място за тях, а при невъзможност за постъпване в семейна среда – това се прави в центровете за настаняване от семеен тип“, заяви Веселина Ботева, директор дирекция „Социална политика“. Тя уточни, че в Пловдив броят на центровете е 10, като всеки един има капацитет 15 деца, част от които са деца с увреждания.
„Сега предстои по-трудната задача – деинституционализацията на възрастни хора с увреждания, защото децата, навършвайки 18 години, се настаняват някъде. Намира им се работа, започват да живеят самостоятелно и излизат от социалната система, но за пълнолетните лица и старите хора, алтернативи нямаме“, сподели още Веселина Ботева.
Представителите на местната власт на 40 общини от Унгария останаха впечатлени от добрата обстановка и грижите, които се осигуряват за хората в нужда в комплекса „Свети Георги“. Те проявиха и голям интерес към начина на реализиране на социалните услуги и задаваха много разнообразни въпроси, на които заместник-кметът Георги Титюков и Веселина Ботева подробно отговаряха.
Двамата обясниха и теми, свързани с благотворителността, подкрепата от страната на държавата, европейското и общинско финансиране на различните социални услуги и социалното предприятие за хора с увреждания, в което работят 32 лица.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм