Димитър Талев: Последният комунист ще умре в България

Автор:
Понеделник, 09 Септември 2019 16:35
Димитър Талев: Последният комунист ще умре в България

„На завой“ е първият български политически роман, написан е от Димитър Талев през 1930-те години и публикуван през 1940 г. Заради само едно изречение Талев е пратен в лагер след деветосептемврийския преврат:

"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."

Съюзът на репресираните в Пловдив почете паметта на жертвите след 9-ти септември, когато е избит възрожденския елит на България. Поклонените се състоя пред мемориала Свидетелят на пл. Стефан Стамоболов и бе уважено от кмета на район Централен Георги Стаменов и зам.-кмета по образование Стефан Стоянов.

Представители на т. нар. системни партии извън ПП ГЕРБ нямаше.

Сред жертвите интелектуалци е и Димитър Шишманов - български писател и дипломат, единственият син на проф. Иван Шишманов и Лидия Шишманова - един от над 2700-те души, осъдени на смърт от Народния съд (в Германия осъдените на смърт нацисти са 12). Екзекутиран е на 1.02.1945.

До скоро комунизмът не се изучаваше в училище, но от тази година благодарение на волята на ПП ГЕРБ това вече е факт, макар да се наложи връщане за нова редакция на учебници по история това лято.

Мир на жертвите, вечна им памет!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм