Румен Радев: Днес Съединението минава през разделение

Автор:
Петък, 06 Септември 2019 20:55
Румен Радев: Днес Съединението минава през разделение

Президентът на България Румен Радев посочи, че отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава само на думи в словото си за 134-та годишнина от историческия български акт, обединил Княжество България с Източна Румелия.

Все повече се призовава за ново съединение, но то минава през разделение преди това - с беззаконието, с апатията, с нихилизма, каза държавният глава. Нека помним, че най-страшна е присъдата на идните поколения, но съдбата на нацията се кове тук и сега, и това е наш дълг.

Преди това Радев припомни думите на председателя на Народното събрание прези 134 години Петко Каравелов - "Направихме каквото можахме и колкото можахме", скромни думи за един от най-великите исторически актове на България в цялата й история.

На седмата година от свободата българите се еманципираха и показаха, че няма да чакат Великите сили, каза Радев. Извършиха смел исторически ход, защото продължаваха да живеят с идеала на обединена, сплотена и независима България. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа, каза Радев. После Съединението бе подпечатано по бойните полета на Драгоман и Сливница.

Кметът на Пловдив Иван Тотев посочи, че 134 години след Съединението градът запазва мястото си като уникален културен център на България, град на художници и поети, а през настоящата 2019 година отново се е записал в историята като първа българска европейска столица на културата.

Резултатите са видими - новият прлощад Централен, квартал Капана, новите галерии, улици, паркове, които го правят предпочитано място за живеене.

Пловдив е град на 8 хиляди години, каза кметът Иван Тотев, столица на древните тракийски племена, столица на Римската провинция Тракия, една от перлите на Османската империя. Преди Освобождението пловдивските първенци създават уникалните къщи на Трихълмието, а след Освобождението Пловдив продължава да бъде културна столица с летописеца Захарий Стоянов, Петко Славейков, Иван Вазов, Константин Величков.

Със Съединението Пловдив поставя ново начало в историята на България, каза още Иван Тотев и поздрави пловдивчани и гостите на града с празника.

На официалната церемония присъстваха освен държавният глава Румен Радев, който прие строя, президентът Петър Стоянов, председателят на парламента Цвета Караянчева, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, пловдивският владика Николай, кметове, политици, общински съветници, десетки граждани, които изгледаха 10-минутната заря.

Преди това комитет Родолюбие направи традиционната възстановка на събитията в Пловдив отпреди 134 години с арестуването и откарването с файтон на генера-губернатора Гаврил Кръстевич. Пукането на пушките и цялата сцена се разигра от балкона на Военния клуб по новия площад Централен.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм