Източените данни от НАП открити в лаптоп на Бойков

Автор:
Вторник, 23 Юли 2019 13:46
Източените данни от НАП открити в лаптоп на Бойков

Обвиненият за атаката срещу НАП 20-годишен хакер Кристиян Бойков е разполагал с пълната база данни, източена от системата на данъчните преди пускането на част от нея в публичното пространство. Той е търсил информация по ЕГН за различни лица, като ги е събирал в тематични папки. Една от тях е била наименувана „търсене за бивол“, като в нея са били събрани данните за редица публични лица,  съобщават от прокуратурата. 

При ареста на Бойков и обиските в офиса на фирмата, в която е служител  са иззети един служебен и два лични лаптопа. Информацията и в трите е била криптирана, като и Бойков, и работодателите му са отказали да предоставят достъп до нея.

Информационнни спецове от прокуратурата са отключили единия от компютрите и работят по декриптирането му.

От прокуратурата уточняват обаче, че на лаптопа са всичките 106 бази данни, източени от системата на НАП, а не само 57, които бяха разпратени на определени медии. 

„Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски“, пише в съобщението. Непосредствено преди това, е направено търсене посредством ЕГН-та на други две лица, чийто имена не се упоменават в съобщението.

„Търсене е правено и за адвокатска кантора „Авиора консулт“ и за евродепутата Емил Радев, като информацията е била обменяна с друго лице.

„В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица, пише още държавното обвинение.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм