Лекарят, убил Жоро Плъха призна вина

Автор:
Сряда, 17 Юли 2019 18:26
Лекарят, убил Жоро Плъха призна вина

Плъха заключил жена си в къщи преди да отиде да краде

Рентгенологът от УМБАЛ Пловдив д-р Иван Димитров /49/, който застреля професионалния крадец Жоро Джевизов – Плъха, призна вина в съда по време на първото най-сетне състояло се разпоредително заседание по делото.

Три пъти досега заседанията се отлагат по различни причини. Днес в съда дойде за пръв път и жената, с която Плъха е живеел на семейни начала преди смъртта си – Надежда Стоева заедно с адвоката си Дениз Хюсеин.

При влизането си д-р Димитров бе посрещнат  с аплодисменти от присъстващите в залата негови колеги. Той им благодари и за пореден път не пророни дума пред журналистите.

Адвокатът му Георги Кутрянски поиска делото да се гледа по съкратената процедура с признаване на вина и без изслушване на свидетели. Така наказанието ще бъде намалено с една трета.

Надежда Стоева пък беше конституирана като страна по делото и предяви граждански иск в размер на 300 000 лева – за нея и за детето й, въпреки че то не е било припознато от бащата.

Жената на Плъха поиска максималната присъда за убиеца на мъжа си и опроверга прокурора, като посочи че не е давала наркотици на Джевизов преди той да отиде да краде.През сълзи жената допълни, че е била заключена у дома.

В момента тя живеела в Разградско. 

Освен за убийството на Плъха, рентгенологът ще бъде съден и за това, че е държал незаконен пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“.за 18 юли от 9.30 ч

Припомняме, че на 2-ри март миналата година д-р Димитров уби с незаконно притежаван Валтер Плъха,който влязъл да краде в гаража му. След извършване на престъплението лекарят и негов приятел се опитаха да прикрият следите от него.

Хиляди пловдивчани се вдигнаха на протест в защита на доктора след ареста му. Случаят отново повдигна спор по въпроса за и против неизбежната отбрана.

Иван Димитров е обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана и в това, че е държал огнестрелно оръжие – пистолет, марка Валтер и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис 1947 GEL 9M38, без да има за това надлежно разрешение.

Плъха решил да извърши кражба в кооперацията, в която живее лекаря - зад сградата на Областна управа. Докторът бил сам в жилището, тъй като го ремонтирал. Зад кооперацията имало двор с шест гаражни клетки, като първата от тях Димитров ползвал за работилница.

Около 1,30 часа през нощта, от една от стаите в жилището си той видял, че лампата в работилницата свети.

Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси.

След известно време обаче забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница е леко открехната.

Решил да провери какво става и излизайки от жилището си, взел незаконно притежаван пистолет Валтер модел PH-9x19.

Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание също нямал разрешение.

Насочил се към гаража и видял, че крадецът е приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че Плъха хвърлил по него нож с 12-сантиметрово острие и метална рекламна табела.

При хвърлянето на ножа на Димитров е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка.

По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Трупът на Плъха бе открит върху автомобил зад сградата на Областна управа.

Утежняващо обстоятелство е опитът на лекаря да прикрие следи от престъплението, като се обадил на свои познати да му помогнат. Той не е указал и първа помощ на ранения.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм