Гледат дело срещу втори професор от УХТ за подкуп

Автор:
Събота, 15 Юни 2019 09:55
Адвокат Красимир Елдъров Адвокат Красимир Елдъров

Професор Николай Банков /60/ от Университета по хранителни технологии застава пред Окръжен съд Пловдив в понеделник в поредно заседание по дело за искан подкуп от студент срещу оценка на изпит.

Припомняме, че друг професор от УХТ - Симеон Василев, който бе обвинен за същото престъпление, бе напълно оправдан миналата седмица - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Първоначално двамата професори бяха в общ съдебен процес, но впоследствие се обособиха две отделни дела.

Сигналите тръгнаха от телевизионното предаване Господари на ефира. 

Според обвинението тарифата на проф. Банков била 300 лева.

Според обвинението в периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г., в Пловдив, в качеството на ръководител катедра „Електротехника и електроника“, като извършител, в съучастие с обвиняемия Димитър Димитров /38/, като помагач, професорът е поискал сума в общ размер на 600 лева, за да проведе изпит, след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения, да постави положителна оценки на двама студенти.

Имената на студентите са Христо Елкин и Василка Димитрова.

Изпитът е бил по специалността „Теоретична електротехника – първа част“.

Бившият студент на професора - Димитър Димитров, е обвинен като помагач. Същият обвиняем бе оправдан по другото дело - срещу проф. Симеон Василев.

На 9 май 2017 г. в Университета по хранителни технологии, се провел изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“, водена от обвиняемия Николай Банков

Двамата студенти, от които бил искан подкупа, се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки.

Те попитали обвиняемия Николай Банков кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи.

По-късно обвиняемият Николай Банков им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър Димитров, бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита.

Междувременно обвиняемият Николай Банков се свързал с обвиняемия Димитър Димитров, на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на дадения им от обвиняемия Николай Банков телефонен номер и се свързали с обвиняемия Димитър Димитров.

Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки.

Двамата пострадали предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май 2017 г. бил проведен формален изпит от обвиняемия Николай Банков, като двамата студенти получили положителна оценка – среден /3/.

На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм