Студенти от Версай проучват опита на Пловдив за културното наследство

Автор:
Сряда, 07 Февруари 2018 16:51
Студенти от Версай проучват опита на Пловдив за културното наследство

Българо-френски семинар (ателие), с участието на студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и университета в град Версай, Франция започна днес в Дома на културата „Борис Христов“. В рамките на два последователни дни, гостите от Франция и техните български връстници, изучаващи специалности в сферата на опазването на културно-историческото наследство ще научат повече за опита на Община Пловдив в управлението на културното наследство, управлението на културни институти и други свързани теми и ще обменят опит по между си.

Форумът бе открит официално от заместник-кмета по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков. В приветствието си, той специално отбеляза че е щастлив от факта, че визитата се осъществява в една изключително важна година, в която е Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, и само година преди Пловдив да бъде Европейска столица на културата.

„ За нас това е време, в което градът става все по-притегателен център за туристи от Европа и света, време, в което можем да разкажем повече за нашата древна култура, традиции и богато историческо наследство. Нека настоящата визита да бъде само началото и сътрудничеството между вас да продължи да се развива и занапред. Надявам се, че в рамките на тези 2 дни, ще се родят идеи за нови и взаимно полезни инициативи в областта на културата и образователния обмен“, каза още в приветствието си заместник-кметът инж. Александър Държиков.

Програмата на първия ден започна с мултимедийна презентация за културно-историческото наследство на територията на Пловдив, представена от арх. Нина Толева – Новак – експерт в дирекция „Култура и културно наследство“ на Община Пловдив. След нея, лекция изнесоха доц. Красимира Кръстанова, декан на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет – ПУ и гл. ас. Д-р Елица Стоилова.

В третия работен панел, предстои студентите да се срещнат с представители на екипа на Фондация „Пловдив 2019“.

През втория работен ден от програмата ( 8 февруари), групата от 48 студенти и техните преподаватели ще се запознаят на място с ключови обекти от културната инфраструктура на града. Пешеходната обиколка с екскурзовод на забележителности в Стария град включва посещение на Археологически комплекс „Малка раннохристиянска базилика“, Източна порта на Филипопол, Хисар капия, Регионален Етнографски музей, църква „Св. Св. Константин и Елена“, галерия „Златю Бояджиев“, Къща „Клианти“ и Античния театър. В програмата е предвидена и среща с ръководство и преподаватели от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство, на която ще бъдат представени специалностите в АМТИИ, които се занимават с опазване на културно-историческото наследство. Гостите ще бъдат посрещнати със специално изпълнение на Академичния хор и приветствие лично от ректора проф. Милчо Василев. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм