×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 3628

3400 първолаци тръгват на училище в Пловдив

Автор
Вторник, 25 Август 2015 15:04
3400 първолаци тръгват на училище в Пловдив
3400 първолаци ще прекрачат прага на училището за първи път на 15 септември тази година в Пловдив. Това съобщи кметът Иван Тотев на съвместна пресконференция със своя заместник Стефан Стоянов. Бройката на първокласниците е със 100 повече спрямо миналата година.
Абсолютно всички училища ще са готови за новата учебна година в Пловдив, категоричен бе кметът. Той уточни, че общият брой на учениците в града е 32 600. Детските градини пък се посещават от 10 530 деца, като от тях 2258 са малчуганите, които ще посетят детско заведение за пръв път и ще са в първа група. 
Кметът Иван Тотев заяви, че в Пловдив категорично няма проблем с местата в детските градини, като през изминалите 4 години са разкрити 41 нови групи, което е над 1000 места. Той припомни, че в средата на септември официално ще отвори врати и новата сграда на ЦДГ "Мир". Модерното детско заведение в "Западен" бе построено за по-малко от година и ще приеме 200 деца, разделени в 8 групи.
Друг важен проблем, който е бил разрешен през изминалия мандат, е енергийната ефективност на детските градини. От всичките 65 подобни заведения само 6 не са санирани, като това е предвидено да се случи в следващия програмен период.
През 2011-та година разходите за енергия на детските градини възлизаха на 3,255 милиона лева. През 2014-та те бяха намалени на 1,761 милиона лева и то при положение, че за този период бяха разкрити 41 групи повече, заяви кметът Тотев. Така бяха спестени над 1,5 милиона лева въпреки увеличения брой деца и повишението в цената на електроенергията, допълни градоначалникът. 
Заместник-кметът Стефан Стоянов пък обяви, че с 230 хиляди лева са открити 8 предучилищни групи в училищата в Пловдив, а през септември те ще станат 10. През последните години от общинската администрация се е работило и върху техническото подпомагане в учебния процес. Реализирани са 90 проекта за обновяване на класни стаи, като финансирането за тях е на обща стойност 150 хиляди лева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм