Берлин. Александерплац. Протест VERBOTEN!

Автор:
Четвъртък, 27 Август 2020 08:36
Берлин. Александерплац. Протест VERBOTEN!

Няма да има повторение на събитията в Берлин от началото на август, когато в германската столица се стекоха хиляди отричащи пандемията и противници на ограничителните мерки. Властите в Берлин забраниха проявата.

Берлинските власти забраниха провеждането на планираните за този уикенд масови демонстрации на недоволни от ограничителните мерки срещу пандемията. Причината за забраната, изтъкната от Берлинския сенат, е, че при очакваното събиране на групи хора от такъв мащаб ще бъдат нарушени предписанията с мерките за защита срещу пандемията. Демонстрациите от първи август са показали, че „участниците умишлено не са спазили съществуващите хигиенни правила и съответните изисквания“, се добавя в информацията.

Няколко хиляди души се включиха в шествие в германската столица против ограничителните мерки, наложени заради пандемията. Почти всички бяха без маски и не спазваха дистанция.
Според Андреас Гайзел, вътрешен сенатор на Берлин, решението не е взето, за да ограничи свободата на събиранията, а с цел да не се допусне разпространение на инфекцията. “Трябваше да избираме между основното право на свобода на събранията и неприкосновеността на живота. Избрахме живота”, каза още Гайзел. Той обясни, че организаторите на предишните протести, провели се на 1 август, също са били обещали да спазват мерките, като носене на маски и спазване на социална дистанция, но нищо от това не е било изпълнено.

Според Основния закон на Германия, всички жители на страната имат право да се събират и сдружават. Самите демонстрации не изискват разрешение, но трябва да бъдат регистрирани пред властите. Събиранията на открито могат да бъдат ограничавани. Цялостна забрана на демонстрации обаче, в това число заради коронавируса, би било противоконституционно.
Изграждането на лагери в столицата също няма да бъде толерирано. "Не трябва да позволяваме Берлин да бъде превърнат в голям къмпинг за алтернативни мислители и последователи на конспиративни идеологии", категорични са властите.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм