ПУ кани пловдивчани на масова диктовка на руски език

Автор:
Петък, 12 Април 2019 11:26
ПУ кани пловдивчани на масова диктовка на руски език

ПУ кани на масова диктовка на руски език

За 16-а поредна година „Тотальный диктант“ ще протече едновременно по целия свят под формата на диктовка на текст на руски език

 

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ кани всички носители и любители на руския език утре, 13 април, от 14.00 часа в една от хилядите площадки на международната образователна акция „Тотальный диктант“ – 11-а аудитория на Ректората, ул. „Цар Асен“ №24. Основен организатор на проекта е фонд „Тотальный диктант“, Новосибирск, и локален партньор за града е ПУ „Паисий Хилендарски“ в лицето на Центъра за руски език и култура и Катедрата по руска филология къв Филологическия факултет на висшето училище.

 

За шестнадесета поредна година „Тотальный диктант“ ще протече едновременно по целия свят под формата на диктовка на текст на руски език. Участието е безплатно и анонимно при желание, а работите ще проверява комисия от филолози – русисти от Пловдивския университет. Текста на акцията в Пловдив ще диктува председателят на Сдружението на руските съотечественици – Олга Атанасова.

 

Може да се включи всеки желаещ независимо от възраст, пол, националност, образование, професия, семейно положение, вероизповедание или политически възгледи. Акцията има за цел да обедини всички, които вече умеят или искат да се научат да пишат и говорят на руски език. Авторът на тазгодишния текст на диктовката е руският писател, литературовед и критик Павел Басинский, който обещава да пренесе участниците в „Тотальный диктант“ в света на Пушкин, Гогол, Горки и Толстой. 

Желаещите да участват трябва да се регистрират тук: https://totaldict.ru/plovdiv/ или да се присъединят към Facebook събитието „Тотальный диктант в Пловдиве“:

https://www.facebook.com/events/1840673636037010/permalink/1847409438696763/

За контакти с локалните организатори: ел. адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; тел.: +359 32 261 756/ +359 879 481 381. 

Първото издание на „Тотальный диктант“ се провежда още през 2004 г. от студентите на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет. До 2008 г. диктуващите са преподаватели на университета. За 15-годишното си съществуване акцията придобива световен мащаб, като през 2018 г. събитието обхваща 76 страни, 227 хиляди души в 1021 града. През 2019 г. акцията се провежда с подкрепата на грант от Президента на Руската федерация. За проекта можете да научите и от неговия сайт:: totaldict.ru.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Що за нагла путиновска провокация? Кой червен дебил точно сега иска да му диктуват на руски. Нали постоянно им диктуват на руски от Москва на рубладжиите.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм