Откриват обновената експозиция Икони в ГХГ

Автор:
Понеделник, 01 Април 2019 10:13
Откриват обновената експозиция Икони в ГХГ

На 2 април 2019 г. от 11.00 часа ще се състои официалното откриване на обновената експозиция „Икони“ към Градска художествена галерия - Пловдив. Тя се намира в сграда, специално проектирана за иконна галерия от арх. Никола Мушанов и колектив, на ул. „Съборна“ №22 в Стария град, в единен комплекс с църквата „Св.св.Константин и Елена“.

В откриването ще вземе участие авторът на новия експозиционен план чл.-кор. на БАН, проф. Иванка Гергова, доктор на изкуствознанието от Института за изследване на изкуството към БАН. Проф. Гергова ще запознае присъстващите с концепцията си, според която е подбрала и подредила иконите и църковните предмети в обновената постоянна изложба.

На събитието са поканени кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай, министърът на културата Боил Банов, заместник-министърът Амелия Гешева, заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, кметът на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, ръководители на културни институции, граждани, медии.

Градската художествена галерия разполага с богат фонд от икони, иконостасни фрагменти и образци на църковна графика. Към нейния фонд се прибавят предмети, собственост на Пловдивската митрополия, която ги е предоставила за съхранение и представяне в експозицията.

Освен иконната подредба изцяло е обновен и интериорът на залата. Променени са цветът на стените, системата на окачване на експонатите. В предверието е разположен богато илюстриран информационен раздел, съдържащ четири основни теми: „Християнският Пловдив“, „Църковно изкуство в Пловдив и Пловдивско“, „Икона“ и „Иконостас“. Реновирането на постоянната експозиция е извършено със средства от приходите на Градската художествена галерия. На предишен етап с финансовата подкрепа на  Министерството на културата залата беше оборудвана с ново подходящо осветление и камери за наблюдение.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм