Член на Френската академия на науките идва в Пловдив

Автор:
Четвъртък, 14 Март 2019 09:51
Член на Френската академия на науките идва в Пловдив

В понеделник, 18 март 2019 г. на официално посещение в Пловдив ще бъде г-жа Елен Карер д'Анкос.

Тя е е считана за един от най-известните съвременни френски историци и многократно е била консултант, най-вече на държавни глави, по въпроси, свързани с политическата визия на отношенията между Франция и славянския свят.

От 1990 г. г-жа Елен Карер д'Анкос е член на Френската Академия на науките - най-престижната институция, основана през 1634 г.

През 1999 г. тя става първата жена, пожизнен секретар на Академията и като такава, въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език.

На 20 март тя ще се върна в Париж, за да посрещне под купола на Академията президента на Френската република, г-н Емануел Макрон, за честването на официалните празници на Франкофонията. Затова пристигането й в България в навечерието на 20-ти март, Международния ден на Франкофонията, се счита за акт със силна символика.

В програмата на г-жа Елен Карер д'Анкос е включена разходка в Стария град, като след Къща Клианти, тя ще посети Античния театър, придружавана от Н.Пр.Ерик Льобедел – Посланик на Франция, Фабиен Флори - Директор на Френски културен институт, г-жа Фани Брадинска – почетен консул на Франция в Пловдив и Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм