3 г. условно за плащали биткоини с фалшиво евро

Автор:
Петък, 16 Октомври 2020 13:54
3 г. условно за плащали биткоини с фалшиво евро

По три години условно присъди Окръжен съд Пловдив за С.Й., на 31 г. и А.Ю., на 28 г., за това, че на 1 ноември 2019 г., в Пловдив, са прокарали в обръщение подправени 72 броя банкноти с номинал от 100 евро, като е с ментетата са платили на италиански гражданин общо 32 броя единици криптовалута от вида „Ethereum“.

Определението е окончателно и е постигнато чрез споразумение между обвиняемите и прокуратурата, одобрено в съда.

Престъплението е било разкрито след проведени множество процесуално – следствени действия и издирвателни мероприятия от служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Преди няколко месеца в ОД на МВР – Пловдив е бил получен сигнал, че италиански гражданин, постоянно пребиваващ в гр. Пловдив, е прехвърлил криптовалута, срещу която получил фалшиви евро в банкноти в кеш.

36-годишният чужденец инвестирал в модерното платежно средство от няколко години. Чрез комуникация по мобилно приложение, с него се свързали неизвестни лица, които му предложили да изкупят валутата му на атрактивна цена. Пострадалият се съгласил, като последвала среща в гр. Пловдив с кандидат купувача. След като италианецът, като продавач, прехвърлил своята криптовалута, получил сумата от 7 200 евро в плик. На следващия ден той се усъмнил в истиността на получените банкноти, като бил подаден сигнал в полицията.

За случая незабавно е била уведомена Окръжна прокуратура – Пловдив, като в отдел „Икономическа полиция“ е било образувано досъдебно производство. На 12 октомври 2020 г., под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив, са били извършени множество процесуално - следствени действия - претърсвания и изземвания в обекти, находящи се на различни места на територията на страната. Двамата обвиняеми са били установени и задържани от служители на ОД на МВР – Пловдив за срок от 24 часа по Закона за МВР, като впоследствие с постановление на наблюдаващия прокурор задържането е продължено за срок от 72 часа. Днес, 16 октомври 2020 г., делото спрямо С.Й. и А.Ю. е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм