Колекция каски, шлемове и шапки в библиотеката

Автор:
Вторник, 15 Септември 2020 08:32
Колекция каски, шлемове и шапки в библиотеката

През септември Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив ще се включи в инициативата „Европейски дни на наследството 2020“.

Центърът на събитията е на 19. и 20. 09., но част от тях започват по-рано, а други ще завършат до края на месеца.

От 10.09. деца на възраст от 3 до 7 години от ЧДГ „Вълшебство“ ще посещават Детския отдел на библиотеката в продължение на десет дни и ще се запознаят със забележителностите на древен Пловдив, които постепенно ще пресъздадат в колаж.

Самият Детски отдел ще работи извънредно на 19.09. от 10.00 до 17.00 ч., като ще бъдат изнасяни беседи на тема европейско културно наследство, а желаещите ще могат да се запишат за читатели на библиотеката.

Пак на същата дата на първи етаж на НБ „Иван Вазов“ в 10.00 ч. ще бъде открита изложба „Символи на държавността“, представяща част от личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев /дългогодишен полицейски служител и настоящ преподавател по „Криминалистика/ от над 750 полицейски, пожарникарски, армейски и военноморски фуражки, шапки, барети, пилотки, калпаци, шлемове и каски от цял свят.

Паралелно с това в изложбените пространства на ОбС Пловдив от 15.09. пак от колекция на доц. Георгиев, библиотеката, ОбС и Нумизматичното дружество „Филипопол“ ще представят униформи от същия характер.

Своеобразен център на събитията на 19. и 20. 09. ще бъде изкачването на северната страна на библиотеката по алпийски способ от 11.00 до 16.00 ч. Освен НБ „Иван Вазов“, съорганизатори са Община Пловдив,

Съвместното командване на специални операции /СКСО/, Асоциацията за социална, здравна и правна помощ и Клуб за изкачвания „Агарта“. В изкачването, с помощта и под контрола на специалисти, могат да се включат деца от различни възрасти.

Паралелно с това във фоайето на първия етаж на НБ „Иван Вазов“ на 19 и 20 09. ще може да бъде разгледана и изложба, представяща исторически данни за Аероклуб – Пловдив, парашутни екипировки и други пособия за парашутизъм. По същото време във Виенския павилион в Цар Симеоновата градина ще има събития за малки и големи, свързани с авиоделото.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм