Пловдивската пожарна празнува на Кръстовден

Автор:
Петък, 11 Септември 2020 15:25
Пловдивската пожарна празнува на Кръстовден

С кратка тържествена церемония на 14 септември – Кръстовден, служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив ще отбележат професионалния си празник.
Събитието ще се проведе от 10.30 ч., в двора на дирекцията на ул. „Преслав“ № 33. С венци и цветя ще бъде отдадена почит пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пловдивски огнеборци.
По повод официалния празник, от 14 до 18 септември традиционно се провежда „Седмица на пожарната безопасност“. В нея са планирани редица мероприятия, които целят да бъде повишена противопожарната култура на населението, повишено доверието на гражданите към структурата и популяризиране на пожарникарската професия. Съобразено с въведените епидемиологични мерки в страната, ще бъдат организирани дни на отворените врати и срещи с деца и граждани, с представители на местната власт, общественици, доброволци и партньори.
На Кръстовден – 14 септември, се чества Професионалния празник на българските пожарникари. Решението е взето преди 115 години на Първия пожарникарски събор в София, когато няколко пожарни командири от цялата страна се обединяват и определят бъдещото изграждане и развитие на противопожарното дело в България. От тогава до днес тази дата е свързана с официално почитане на паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари и същевременно – отдаване дължимото на всички служители от структурата на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР, на професионализма им и тяхната всеотдайност.
Празникът се отбелязва с особена гордост от пловдивските пожарникари, които работят в една от първите създадени в България служби - през 1881 година.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм