Световни български оперни артисти по БНТ на 6/9

Автор:
Събота, 05 Септември 2020 08:10
Оперната прима Красимира Стоянова Оперната прима Красимира Стоянова

От 13.00 часа БНТ1 ще излъчи документалния филм на БНТ Пловдив „ТЕНОР“.

Опит за музикален портрет и среща със знаменития български тенор Камен Чанев.

Неговата международна кариера минава през най-престижните оперни сцени на няколко континента - Виенската Щатсопера, Римска опера, театър Ла Скала, Арена Ди Верона, Дойче опер-Берлин, всички най-добри европейски театри и форуми на класическото изкуство, оперите в Канада, САЩ, Япония, Китай и Нова Зеландия.

Ученик на Борис Христов, Александрина Милчева и Гена Димитрова, Камен Чанев е тенор с няколкодесетки централни роли в репертоара си.

В личен разказ и с усмивка споделя, че случайността или може би - необикновеният сливенски вятър, се намесва и решава вместо него избора да стане оперен певец.

Като сливенския вятър, наричан „бурата“ и неговият живот е подвластен на поривите към непрестанно изследване на непознати, нови светове и движение.

Трудно му е да каже и колко точно време от живота си прекарва във въздуха, в поредния самолет, който го отвежда към нова роля и публика.

Не харесва застоя и стереотипите, цени скромността и истинското, дълбоко преживяване на красотата в изкуството.

Не води статистика, не събира афиши и програми от спектаклите си по света, харесва бунтарите и вярва, че всичко за него започва от пъстрите години на детството под сините скали.

В лентата на БНТ Пловдив той признава, че никога не е мислил, че го очаква професионална кариера на оперен певец. Любовта към музиката започва от емблематичните читалище ЗОРА и Студентския учебен театър в родния му Сливен.

В Консерваторията, по собствените му думи, попада напълно случайно. И до сега не приема себе си прекалено сериозно, но затова пък - особено самокритично.

Вярва, че операта е необяснимият и магичен момент между артиста и публиката. А най-съвършеният-несъвършен инструмент – човешкият глас. Средството, което ни свързва с божественото и отваря вратите на други светове.

Във филма звучат арии от някои от най-знаковите за репертоара му роли. Камерата на БНТ Пловдив проследява Камен Чанев и сопраното Таня Иванова до сцената на Хърватския Национален Театър в Загреб.

Двамата са солисти в постановката, отличена с оперен Оскар за 2017- „Турандот“, под режисурата на известните италиански театрални режисьори Джани Форте и Стефано Ричи.

Аплодисментите на публиката в Загреб се смесват с горещите аплаузи на българската публика, която приветства изпълнението на същото заглавие на сцената на Античния театър в Пловдив. Всичко това и още от споделеното от Камен Чанев – неделя, 6-ти септември, 13.00 часа – БНТ1.

Отново на шести септември в програмата на БНТ2 ще прозвучи още един изключителен български глас.

Превърнал се в мяра за красота и съвършенство, наречен „глас Страдивариус“ той принадлежи на недостижимата оперна дива – Красимира Стоянова.

„ГЛАСЪТ СТРАДИВАРИУС“ е не просто рецитал на световноизвестното българско сопрано – Красимира Стоянова.

Това е лична среща и общуване чрез изкуството с примата, която определя камерното песенно творчество като един от любимите начини да споделя своя свят с публиката си.

Този свят е населен от ангели, оперната дива вярва, че те са сред нас и ни подкрепят във важните избори.

Не е случаен и изборът на мястото за изпълненията - един от шедьоврите на раннохристиянската архитектура и наследство по нашите земи, Малката базилика в Пловдив.

В тази вдъхновяваща среда гласът на знаменитата солистка от най-големите оперни сцени по света, звучи в изящния акомпанимент на виртуозната пианистка Боряна Ламбрева.

След продължителен период на тишина и изолация в сложния за човечеството момент на пандемията, отличената с титла Камерзингерин на Виенската щатсопера, Красимира Стоянова поднася един дълбоко емоционален, почти интимен прочит на песенното творчество на Пучини, Чайковски, Рахманинов.

С този изящен и много емоционален концерт, с участието и на младия баритон Йосиф Славов - студент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и ученик в майсторския клас на Красимира Стоянова там през 2019 г. 

Концертът сложи началото на пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ и бе първото сценично събитие след месеците пауза в музикалния живот.

По повод 6 ти септември, празника на Съединението на България и празник на град Пловдив, БНТ Пловдив подготви този вълнуващ музикален поздрав за зрителите на БНТ2.

неделя, 06 СЕПТЕМВРИ, 20.00 часа. БНТ2

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм