24 нови с COVID от 674 проби, постепенно утихване

Автор:
Вторник, 19 Май 2020 08:15
24 нови с COVID от 674 проби, постепенно утихване

24 са новорегистрираните с коронавирус у нас за денонощието, продължава тенденцията за постепенно утихване и в световен мащаб.

Извършени са 874 проби, а общо заразените от началото на епидемията у нас са 2 259.

Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Най-много от новозаразените са в София - 16, сред които един лекар, Ямбол - 4, сред които медицинска сестра. В Сливен случаите са два, а по един има в Пазарджик и Кюстендил.

Към момента в болници са 299 пациенти, като 36 са интубирани.

Общо заразените деца до 18 г. са 133, което е 5.8%.

Заразените медици са 242 или 11%. Това, съпоставено със статистиката на ЕС, е под средното. Средно 13% от заразените в Европа са медицински персонал, каза Кунчев.

В Германия този процент е 6, в Ирландия - 29. Но няма вариант на 100% да се избегне заразяването при работа с инфекциозни болести, подчерта доц. Кунчев. Епидемиолозите знаят, че максимум до 30% могат да се ограничат случаите на вътреболнични инфекции, добави той.

Ние трябва да се радваме и да се гордеем, че минаваме през тази пандемия с трети най-добър резултат в Европа, подчерта Ангел Кунчев и добави:

Не мога да разбера хората, които приблизо 5 милиона заразени в света и над 320 хиляди жертви продължават да твърдят, че вирус няма, няма епидемия. Не знам как да нарека протести срещу ваксина, която изобщо не е създадена дори, да не говорим, че съвсем неясно кога и дали ще я има в България, каза Ангел Кунчев. Да се организират подобни протести е абсурдно.

Два нови случая на починали са регистрирани през денонощието, а средната възраст на жертвите е 66.5 години.

И у нас и по света мъжете стават по-лесно жертви на коронавируса. От началото на епидемията 73 мъже са починали у нас при 39 жени.

Седем столични болници ще работят с пациенти с коронавирус, останалите няма да приемат подобни случаи освен в кризисна ситуация, каза още Кунчев.

Това са ВМА, Пирогов, Александровска, Инфекциозна, Света Ана, Белодробна и Втора градска. Те имат не просто изолирани отделения, а буквално отделни сгради.

Това ще позволи на хроничноболни и пациенти с отложени планови операции да не се притесняват, търсейки лекарска помощ, каза Ангел Кунчев.

През денонощието най-много смъртни случаи са регистрирани в САЩ - 342, следвани от Бразилия - 252, Великобритания - 160, Италия - 99, Русия - 91 и Испания - 59.

На Балканите най-много новозаразени има в Турция - 1 158, следвана от Румъния - 165, Сърбия - 89, Северна Македония - 25, България - 24, Босна и Херцеговина - 14 и Гърция - 2.

Новоизлекуваните са 34, от които 4 са изписани от пловдивски болници. Средната им възраст е 47.9 години.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм