Нови 2 с COVID в Пловдив, общо в страната - 2100

Автор:
Четвъртък, 14 Май 2020 08:14
Нови 2 с COVID в Пловдив, общо в страната - 2100

Поне седмица още остават затворени детските градини и ясли

Нови два случая на заразени с коронавирус в Пловдив са регистрирани през денонощието. Новозаразените в страната са 31 от извършени 1 611 теста. Общо диагностицираните са 2 100.

16 от случаите са в София, 6 в Ямбол, 4 в Плевен, 3 в Сливен, 2 в Пловдив и по един в Габрово, Кюстендил, Монтана и Пазарджик.

228 са заразените медици, като лекар от Пазарджик, сестра и санитар от Плевен са новите случаи.

Излекуваните общо са 521, което е 25% от заразените, като излекувани през денонощието са 22.

Нови три смъртни случая са отчетени, като жертвите вече са 99 или 4.7% от общозаразените. Жертвите са 79-годишен от старческия дом в Кула, 75-годишна жена в София и 87-годишен мъж също от София.

Към момента в болници са 365 пациенти с коронавирус, като на интензивно лечение са 51.

Щабът продължава работа в извънредната епидемична обстановка, която беше постановена снощи с решение на Министерския съвет и ще трае до 14 юни.

Тази сутрин премиерът Борисов е възложил нови конкретни задачи, каза шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Те са свързани с правилата на живот и по-нататъшните мерки в зависимост от обстановката. На специален мониторинг ще е подложен туризма в целия свят.

Поне седмица още ще останат затворени детските градини, каза ген. Мутафчийски. Градините и яслите са една от задачите, която трябва да се реши на база на това, което става в страни като Германия, където пуснаха училищата и детските заведения.

Щастливата новина е, че коронавирусът у нас се разпростванява предимно клъстърно, което позволява бързо потушаване на огнищата, каза още ген. Мутафчийски. С този тип разпространение се обясняват и амплитудите от 30 до 70 заразени в рамките на две денонощия.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм