Още 2 с COVID в Пловдив, общо 75. В страната - 1541

Автор:
Петък, 01 Май 2020 08:08
Още 2 с COVID в Пловдив, общо 75. В страната - 1541

Предстои разрешаване на разходки в планините, още свободни зелени площи, спортове на открито

Маските на открито също няма да са задължителни при трайно стопляне на времето

Още двама са диагностицирани с коронавирус в Пловдив, общият брой на заразените в града и областта е 75.

Новите заразени в страната са 53, с което общият брой на диагностицираните с COVID е 1541, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб.

Най-много нови заразени са във Видин, където освен старцеския дом в Гара Орешец, пламна и център на настаняване на деца, лишени от родителска грижа.

Новите случаи в София са 11.

6 са новоустановените медицински лица с вируса, общият брой на медиците става 276.

Починалите са се увеличили с 1 и броят им е 66, а жертвата е 73-годишен мъж от Старческия дом в Гара Орешец.

Към момента 317 са в болници, от тях 40 са на интензивно лечение.

Второ преливане на плазма с антитела от доброволец, изкарал коронавируса, е прелята на интубиран пациент във ВМА. Състоянието му е по-добро, вече е без температура, съобщи ген. Мутафчийски, директор на Военномедицинска академия.

88-годишният дементен мъж с коронавирус, избягал от болницата във Враца, е открит на 15-тата минута и не е имал контакти, каза пък Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Предстои в скоро време разрешаване на разходките в планините край градовете, разширяване на зелените площи за достъп, спортове на открито, включително групови, но при определени условия, каза ген. Мутафчийски. Всичко това се обмисля и ще бъде обявено от правителството. Но ние сме от страните с най-либерални мерки към момента, заключи той.

При трайно стопляне на времето маските навън също няма да са задължителни. Слънцето трепе вируса, но да разрешаваме подобно нещо през март-април, за да ни харесат, е безумие, каза проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Асоциацията на вирусолозите. Маските ще останат задължителни само в градски транспорт, магазини, аптеки, банки. Но нека още малко изчакаме да се затопли, заключи специалистът.

Епидемията приема ендемичен характер - създават се отделни огнища на инфекцията, анализира ситуацията към днешен ден той. И това е по-лесно за ограничаване.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм