София под пълна блокада!

Автор:
Петък, 17 Април 2020 06:20
София под пълна блокада!

София е поставена под пълна блокада по подобие на Банско!

Забранява се влизането и излизането от София от 00.00 ч. на Разпети петък до второ нареждане. Това беше обявено на извънреден брифинг в Министерския съвет в четвъртък късно вечерта.

Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобилите със специален режим на движение, превозващите болни за лечение, както и коли с медицински лица, които отиват на работа, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Забраната не важи и за аварийните автомобили на електро и ВиК дружествата, на тези, които се занимават с интернет разпространение и за автомобили, които превозват работници.

В столицата ще могат да влизат само работещи на територията й.

Те ще могат да влизат и излизат от града в интервала между 6.00 и 8.00 ч. и вечер - между 18.00 и 20.00 ч.

Ако пътуват с лично превозно средство, трябва да представят декларация, в която да впишат местоработата си и телефонен номер на работодателя.

Спират се и редовните междуградски автобусни линии. Няма да потеглят и 36 влака, които трябваше да пътуват в празничните дни.

В рамките на града засега няма ограничения, каза вътрешният министър Младен Маринов.

През седмицата нямаше такова движение за работа, колкото този четвъртък. При част от проверените декларации откриваме сериозни нарушения и хората, които са ги представили, ще си имат проблеми с правосъдието, каза Маринов.

Полицаите по контролните пунктове бяха унижавани от граждани, които или не разбират, или пренебрегват опасността. Над 5000 автомобила са върнати от органите на реда. Става една игра на котка и мишка. Не знам тези, които са успели да заблудят униформените, как ще се върнат при наложените мерки, каза още Маринов.

Ако и тези мерки не сработят, ще бъдат наложени и по-строги, категоричен беше вътрешният министър.

Той увери, че са взети мерки за обиколните пътища за излизане от столицата, които много хора използваха в четвъртък, за да избегнат КПП-тата.

Има законова възможност армията да се включи, но изчакваме, защото полицаите работят в рискова среда - вече има 30 положителни проби, и ако много полицаи бъдат поставени под карантина, да имаме този резерв от армията, каза още Маринов.

Здравният министър Кирил Ананиев пък коментира, че търговците на пазарите са проявили отговорно поведение и мерките спрямо тях са били либерализирани по-рано. Така пазарите ще останат затворени само в следващите няколко дни.

Още от вчера се наблюдава масово напускане на София, където е основното огнище с най-много заразени с коронавирус. Всичките тези хора, които напускат столицата, са разпръснати из цялата страна. Последиците ще станат ясни до седмица, каза ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб.

Този процес продължава както вчера, така и днес. Обезпокоени сме от случващото се. И, ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха много новите случаи, то вече те пак са близо 40. Тези два дни с толкова много нови заболели не са инцидент, а тенденция, каза още Мутафчийски.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм