Медицинският съвет поиска масови бързи тестове

Автор:
Вторник, 24 Март 2020 12:41
Проф. Коста Костов Проф. Коста Костов

Нашата функция е да изготвняме алгоритми и препоръки за лечението на коронавирус. Това заяви шефът на новосформирания със заповед на премиера Бойко Борисов Медицински експертен съвет към МС проф. Коста Костов.

Той обяви, че съветът ще създаде фейсбук портал и ще дава пресконференции два пъти седмично, за да информира хората.

Целта е да изградим информационна хигиена, основана на достоверни източници, каза той. Всеки да може да има бърз и лесен достъп до тази информация.

Програмният директор на Дарик ще помага за изготвянето на фейсбук профира на Медицинския съвет.

Вирусологът доц. Атанас Мангъров, член на съвета, обясни, че диагностициран с коронавирус, отделя вируса 4-5 дни преди клиничните симптоми в околната и среда и продължава 25-30 дни след това.

Какво се случва с контактните?

Едните могат да са такива, които са заразили самия болен, но те вече не отделят вируса в околната среда. За да се установи, че са били болни, следва да се направи серологично изследване - за две антитела. Едното показва, че отдавна е карал инфекцията, а другото - че скоро я е карал.

Вторите са тези, които установеният пациент, е заразил. Ако той ги е заразил сравнително скоро, те още няма да отделят вируса в околната среда и не могат да бъдат хванати и с двата вида тестове. Така те ще останат неоткрити, каза Мангъров.

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов. В състава му са 16 експерти, представители на основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVID-19 и неговите органни усложнения.
Целта на новосъздадения орган е консултиране на държавните институции и информиране на обществеността във връзка с пандемията, причинена от COVID-19. Медицинският съвет ще изпълнява функции, свързани с изготвяне на алгоритми за поведение при пациенти с коронавирус.
„Нашата цел е да подготвим препоръки за лечение на COVID-19, ще помагаме на Министерския съвет да взима най-правилните решения“, заяви проф. Костов по време на брифинг в Министерския съвет. Медицинският съвет ще работи и за засилване на информираността на обществото по отношение на важните медицински дейности, водещи до ограничаване и справяне със заболяването. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза също, че здравната система в страната разполага с достатъчно инфекциозни легла, които при нужда веднага могат да бъдат удвоени.
По време на брифинга експертите изтъкнаха, че ще фокусират усилията си върху алгоритми на диагностика, които да определят най-добрите и ефективни практики. А психиатри и психолози ще разработят механизъм как пациентите могат да си помогнат сами, както и всички специалисти, работещи на преден план.

Затова е необходимо широкообхатно сероимунолигчно проучване, за да се установи статуса на цялото население. В Германия се правят на ден по 20 хиляди теста, даде пример той. Нашите референтни тестове са бавни и са само за потвърждаване на една вече установена инфекция.

Мангъров се обяви да бъдат използвани бързите тестове въпреки че Националният оперативен щаб е на мнение, че голям процент от тях дават неверни данни.

Медицинският съвет ще комуникира само от медицинска гледна точка за конкретното заболяване и усложненията от него. Той няма функции да предписва какво да се прави, стана ясно още.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм