Отцепиха летище София и Централна автогара

Автор:
Вторник, 17 Март 2020 07:12
Отцепиха летище София и Централна автогара

Нови извънредни мерки предлага Националният щаб!

Заради пътници с висока температура тази нощ полицията отцепи летище София и Централна автогара в столицата.

С полет от Лондон на летището е кацнала майка с 4-годишно дете, което е било с висока температура. Прието е за изследвания.

На автогарата пък в автобус, идващ от Испания, е пътувала млада жена със симптоми на коронавирус. 19-годишната също е хоспитализирана, а данните на всички пътници са снети, за да бъдат издирени, ако пробите са положителни.

28-годишен мъж от автобуса пък получил епилептичен припадък и също е в болница.

Заразените с коронавирус в България към този час са 67.

Ще се съблюдава дистанцията по опашки да е при дистанция от 2 метра минимум, съобщиха от Националния оперативен щаб. Сред новите мерки, които ще бъдат предложени на Министерски съвет, са

забрана за събирането на повече от двама възрастни на открити пространства. Дистанция от 2 метра трябва да се съблюдава по всички държавни и общински служби.

Всички шофьори на чуждестранни ТИР-ове, след като безопасно бъде разтоварена стоката им, ще има 12 часа да напуснат страната.

Националният щаб обсъжда изграждането на вериги за онлайн поръчки за доставка на пакетирани и вакуумирани храни и лекарства по домовете при задълбочаваща се криза, съобщи тази сутрин шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Испания буквално пламна от епидемията - нови 2000 са регистрирани само за денонощие, а общият брой е вече над 10 хиляди. В Италия новите заразени са 3233.

В Германия новозаразените са 1359, а общият брой вече е 7200. Франция е с 1200 новорегистрирани при общ брой 6660. Швейцария е с 2353 болни, Великобритяния - с 1543, Нидерландия е с 1400 нови заразени.

940 за новорегистрираните в САЩ при общ брой на вирусоносители 4725.

10 хиляди български зъболекари са изложени на огромен риск, каза шефът на Зъболекарския съюз тази сутрин по Нова телевизия. Денталните специалисти останаха без защитни облекла, без маски и престилки за еднократна употреба, което при тях е задължително. Много от българските зъболекари са заявили готовност за доброволно включване към болниците, за да помогнат в борбата с коронавируса, каза още той.

Ако се почувствате зле, с температура и болки в гърлото, в първите 3-4 дни не тръгвайте към лекарски кабинети. Останете си вкъщи и се изолирайте от вашите близки - това пък посъветва хората шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той посочи като проблем евентуалното пропускане на задължителните ваксинации срещу тежки болести. Ако календарът не се спази, ще настъпи пълна трагедия - може да се върнат болести като морбили, каза Маджаров.

Ако всички ние се приберем рязко в домовете си, вероятно за 10-15 дни може да се справим с вируса. Но това не е реално, не е реално и в Италия, коментира той.

Увеличаваме се с по 10 на ден - все едно, че нямаме карантина, каза още Маджаров.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм