7 обвинения към Васил Божков

Автор:
Неделя, 09 Февруари 2020 12:25
7 обвинения към Васил Божков

Седем са обвиненията към избягалия в Арабските емирства бизнесмен Васил Божков, оповести главният прокурор Иван Гешев по Неделя 150 на БНР днес.

Сред тях е и за пране на пари на стойност половин милриард лева към момента.

Гешев потвърди информацията на МВР за множество новополучени сигнали срещу бизнесмена - включително за изнасилвания и мокри поръчки, но отказа да ги коментира засега.

Правим всичко възможно да го върнем у нас, не си мислете, че той се разхожда на свобода в ОАЕ, допълни главният прокурор.

На въпрос защо не е задържан преди да избяга, Гешев отговори, че прокуратурата се е задействала, когато е имала достатъчно доказателства за престъпна дейност.

Главният прокурор посочи, че изземването на ценните предмети от колекцията на фондация Тракия, контролирана от Божков, се извършва заради това, че само 200 от антиките са описани надлежно по закон.

За фондацията работи бившият "надзирател" на иманярите в ГДБОП. Колекцията е минавала през фалшиви аукциони и така предметите са се връщали у нас. Те принадлежат на държавата, защото са незаконно придобити, категоричен е Иван Гешев.

Главният прокурор коментира и безпрецедентния мълчалив отказ на Сърбия да ни върне банкера Цветан Василев вече шеста година.

Няма такъв случай в света! - каза Гешев. - Те нито отказват да го върнат, нито го връщат. Просто съдът в Белград не се произнася! Знам защо е и какви чужди интереси стоят зад това, заключи главният прокурор.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм