ОбС срещу кариерите в Белащица и Първенец

Автор:
Неделя, 09 Февруари 2020 10:43
ОбС срещу кариерите в Белащица и Първенец

Декларация, подкрепена от всички политически сили, срещу кариерите за добив на строителни и инертни материали в пловдивските села Белащица и Първенец се очаква да приеме Общинският съвет на сесията на 11 февруари.

Подобен акт вече бе гласуван в ОбС Родопи.

Става въпрос за течащата процедура по отдаване на концесия на кариера в местността Иванчова чука в село Първенец и на действаща такава в Белащица. И двете населени места са в родопската яка и в непосредствена близост до Пловдив.

Припомняме, че местен инициативен комитет от жители на Първенец  внесе искане до Общинския съвет на Родопи да изрази принципно несъгласие срещу проект за кариера за добиване на инертни материали в местността Иванчова чука, а старейшините го подкрепиха.

Те упълномощиха председателя на ОбС Георги Цанков да изпрати подписката "Не на кариера за добив на пясъци и дребни чакъли "Иванчова чука" в землището на Първенец" до ГРАО - Пловдив и Главна дирекция ГРАО при Министерството на развитието и благоустройството за проверка на казуса.

Възложител на проучванията за кариерата е Толи ЕООД - с. Първенец.

Декларацията ще даде правомощия на кмета на Пловдив Здравко Димитров да запознае министър-председателя, МОСВ, министъра на икономиката за двата казуса, като аргиментите са борба срещу замърсяването на въздуха.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

 • Слай

  И откъде ще се придобиват инертни материали тогава? Какъв е този местен шовинизъм. Ако всяко населено място започне да дърпа чергата към себе си и да не иска непопулярни дейности в землището си, докъде ще я докараме? Нали затова сме общество - равномерно да се разпределят отговорностите за функционирането му. Не може на едно място да се трупат всички непопулярни дейности, а на други не. Ами, ако Цалапица решат, че не искат най-голямо сметище в Южна България да е на тяхна територия - какво правим? Белащица и Първенец - ще го вземат ли? Не става така. Отделен е въпроса защо пловдивският общински съвет се занимава с проблеми на съседни общини. "Родопи" и "Марица", ако искаха Пловдив да им помага, да се бяха присъединили.

 • как "откъде"

  Има Челен Опит в Наше Село: че КОПАМЕ БУНАРДЖИКО както направихме с МарковоТепе = и после придобитите и отлично шлифовани цели десетилетия ПАВАЖИ -ценени в твърда валута из Цивилизованите ГРАДОВЕ в Бели държави- ги разпиляхме безследно (НЕ, не надничайте из дворовете и чифлиците на КлептоКрацията!)
  Та сега сме с ефтинки набързо машинно-намазанки чернилки като по междуселските шосета колкото да се опазим от прахоляците и КАЛИЩАТА.
  Мъдреци.
  Будали.
  Хак ни е.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм