Прокуратурата проверява тормоз в център за дементни

Автор:
Понеделник, 20 Януари 2020 10:41
Прокуратурата проверява тормоз в център за дементни

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка по повод излъчен репортаж по Нова телевизия, в който са изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция "Свети Георги" в Пловдив. 

Скрита камера, поставена от внучката на един от възрастните в дома, е документирала грубиянското отношение. На записа се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с деменция, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат грубо с тях. Правело впечатление и че от лекарствата, които им дават, пенсионерите се държат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.
 
„Моята баба я заключват, въпреки че е неходеща. Аз това не го разбирам”, разказва Калинка Ненова.
 
На друга камера с променен глас е записана служителка, която разказва как заключват болните, оставят ги на минусови температури, за да "замръзнат", държат ги гладни.

Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче никой никога не знаел. 

„Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана”, коментира Ангелова.

След поредното падане, възрастната жена се обездвижила и починала. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и неверен документ, че е лежала в психиатрия в Пловдив. В него пишело, че е агресивна и крещи по цели нощи.

Освен че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и през деня - за наказание. Управителката на центъра отново отрича.

В стаята на една от жените с деменция дори бил спиран токът. За наказание болни се оставяли без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Можело и да спят на минусови температури.

Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото в безпомощно състояние.

„Никой не може да ми отговори откога е в това състояние. Аз го открих със счупен крак. При положение че от три дни не съм ходила при него, той може и от три дни да е така”, разказва тя.

Проверката на прокуратурата е във връзка с евентуално извършени престъпления по чл. 137 от Наказателния кодекс – за това, че е изложено на опасност лице, лишено от възможност да се самозапазва, поради безпомощност, престарялост или болест и че не му е оказана помощ, като и по чл. 143 от Наказателния кодекс – за упражняване на принуда.

Районна прокуратура – Пловдив разпореди незабавната проверка да бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР - гр. Пловдив. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм