38 с декларации в НАП в първия ден от кампанията

Автор:
Петък, 10 Януари 2020 15:50
38 с декларации в НАП в първия ден от кампанията

Днес 10 януари Националната агенция за приходите/НАП/ стартира приема на годишните данъчни декларации/ГДД/ за физически и юридически лица за получени доходи през 2019 година. Декларациите могат да бъдат подавани на гише в офисите за обслужване, по електронен път с персонален идентификационен код/ПИК/или електронен подпис, или по пощата. До този момент са подадени 14 бр. декларации на гише в ТД на НАП Пловдив и 24 бр. по електронен път.

За тези, които биха желали да се възползват от новата електронна услуга за автоматично попълване на декларацията, тя ще е достъпна след 1 март с ПИК или КЕП/електронен подпис/ като нова електронна услуга на страницата https://nap.bg/. От тази година е удължен и срокът до 31 март за ползването на 5 % отстъпка, но не повече от 500 лв. от данъка за довнасяне, при условие че е заплатена цялата сума за довнасяне и лицето няма просрочени задължения към НАП към датата на подаването на декларацията.

Важен нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си електронно чрез ПИК или КЕП. Това се отнася основно за едноличните търговци, земеделските производители, работещите на патент, както и за упражняващите свободни професии, но също така за собствениците на ЕООД и ООД с дейност.
Персоналният код става все по-необходим при комуникацията с приходната агенция, това е видно от факта, че за 2019 г. повече от половината годишни данъчни декларации от физически лица бяха подадени по електронен път. Все повече от клиентите се възползват от тази услуга, за 2019г. в териториалната дирекция в Пловдив са издадени 19 408 ПИК. Кодът се издава безплатно както на физически, така и на юридически лица във всеки удобен за тях офис на Агенцията.
От приходното ведомство напомнят още, че чрез използването на виртуалните и физически ПОС терминали на НАП, плащанията се отразяват веднага в системата и не се начисляват такси за превода.
Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм