Представят списание Емпирей с поетическо четене

Автор:
Събота, 14 Декември 2019 11:42
Представят списание Емпирей с поетическо четене

Втори брой на списанието за християнска литература Емпирей ще бъде представен в Народна библиотека Иван Вазов на 17 декември, вторник, от 17.30 часа.

В събитието, подкрепено от Дружество на писателите - Пловдив, участват доц. д-р Калин Михайлов, Васил Лазаров, Антон Баев, Виктор Макаров, Елена Диварова, Канелия Колева, Мария Николова, Радка Атанасова, Рамела Бохосян, Светла Караянева и др.

В настоящото издание на алманаха са включени най-добрите произведения на представените автори. Много често това са и най-представителните творби на християнска тема в цялостното или, що се отнася до писателите – наши съвременници, в цялото досегашно творчество на застъпените творци.

Авторите на алманах “Емпирей” са поети и белетристи, които присъстват в това християнско издание не заради обстоятелството, че са представили пред редакционния екип своето свидетелство за кръщение, а заради своя усет за новаторско, откривателско художествено пресъздаване на духовната Светлина, която е едно от имената на Христос.

В този смисъл подборът на творби и автори за християнския алманах “Емпирей” се основава на благодатната Христова максима “Понеже оня, който не е против нас, е откъм нас.” (Марко 9:40)

Друг принцип на подбора на автори и творби в алманах “Емпирей” е насочването на вниманието към творчеството на свободомислещите, на „приватните“, както се изразява Далчев, а не на официозните поети и белетристи.

Редакционният екип на “Емпирей” е наясно с конюнктурното, но не за да го следва, а да се разграничи от него, имайки предвид само Истината такава, каквато е в Христа, не според буквата, а според Духа на обич и правда, който, пребъдвайки у човека, може да превърне Христовите слова, каноническите книги на Стария и Новия завет, в дух и живот. “Защото не е одобрен тоя, който сам себе си препоръчва, но тоя, когото Господ препоръчва.” (Второ Коринтяни 10:18)

Вземайки пример от благородния критерий на Нобеловия комитет, онагледен чрез удостояването на Боб Дилън, тазгодишното издание на алманах “Емпирей” приобщава към своя кръг от автори поети-музиканти като Константин Кучев и Виктор Макаров.

Въпреки усилните времена, в които живеем, сме се постарали да насочим вниманието и към факта, че днес все още тече споменатото в Свещеното писание кратко благодатно време, което всеки християнин и всяка християнка, всеки наш ближен, може да използва, но не като повод за роптание, а като подтик за молитва и благодарност.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм