Ако БСП прави бюджета, дефицитът ще е 4.5 млрд.

Автор:
Четвъртък, 05 Декември 2019 07:10
Ако БСП прави бюджета, дефицитът ще е 4.5 млрд.

Не че предложенията, които сте направили нямат своята логика и резон, но най-доброто изражение на политиката на правителството е да търси балансните приоритети. Около 4,5 млрд. лв. ще бъде дефицитът, ако всички предложения на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебата по рамката на държавния бюджет за 2020 г.

По думите му в Министерство на финансите работят по-добри експерти, отколкото в различни партийни централи.

Нашите очаквания към днешна дата са в държавния бюджет да постъпят 25,6 млрд. лв. или с 53,8 млн. по-малко – неизпълнение с 0,2 %. Искам да ви уверя, че текущата статистика за изпълнението на бюджета дава възможност за определена гъвкавост по отношение на разходната част на бюджета. Тя иманентно е присъща не само от делегацията на чл. 105 и 106 от Конституцията, а и че в края на краищата изпълнителната власт е длъжна да има възможност да реагира в определени ситуации, заяви още Горанов.

„Искам също да ви уверя, че в нито един миг правителството не е нарушило Закона за държавния бюджет. Правителството не е изхарчило нито една десета от стотинката от преизпълнение на приходите. Големият дебат е за качеството на планиране, ако се свежда до 1,4%, извинявам се на народните представители. Все пак 1-2 % може да се допусне в планирането“, допълни още министърът.

Горанов отбеляза още, че за следващата година бюджетът е планиран по същия консервативен начин.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм