Проект показва изразните средства на хората с нарушено зрение

Автор:
Четвъртък, 19 Септември 2019 18:58
Проект показва изразните средства на хората с нарушено зрение

На 19 септември 2019г. от 18:30ч. в пространството на Приключенски център Младежки хълм в Пловдив, артистът Диана Бонева ще представи проекта Позитив.
За реализирането му авторката използва съвременни артистични средства, които отразяват по откровен и непринуден начин живота на няколко човека с нарушено зрение. Различни медии въвличат героите и в активното изграждане на творбите. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Главните участници в него са хора с нарушено зрение, но той е насочен към цялото общество и е отворен за всякакъв тип публика. В резултат общата им работа ще се обособят три аудио-визуални портрета в различен формат и една звукова инсталация, свързана с ехолокациятa.
Използваните изразни средства създават аудиовизуална среда, която провокира посетителите да включат всичките си сетива и по-конкретно слуха. Ние сме свикнали да възприемаме всичко първо с очите си, а хората със зрителни увреждания използват предимно тактилния метод – чрез докосване, другото им силно сетиво е слухът. Едно видео изображение не може да бъде видяно от човек с нарушено зрение, но може да бъде чуто и това да го пренесе на мястото на събитието. В този случай видеото се превръща в аудио картина за човек, който не може да използва зрението си, а пълният мрак, който съпътства звуковата инсталация е като платно за виждащия, върху което той може да си представи и разположи траекториите от звуковите сигнали.
Това е третото реализиране на проекта пред българска аудитория с тенденция да продължи да се развива и разпространява. В Пловдив той ще бъде представен в по-различен формат и на няколко места.

Диана Бонева завършва керамика в Националната Художествена Академия в София. След първата си самостоятелна изложба през 2009г., тя пренасочва артистичната си практика изцяло в сферата на видео изкуството, инсталацията и пърформънса. В основата на нейните произведения е заложена социалната тематика. Артистичните и проекти изследват различни взаимоотношения и зависимости, както на индивидуално ниво, така и в социален аспект. Има участия във фестивали и групови проекти в страната и на международната сцена, някои от които: Видеохолика, Варна; Sofia Underground; Sofia Contemporary; Young Vagrants Festival, Ghent, Belgium; PERFO! и Perfo9, Finland и др. През 2012г. взема участие в Първото Биенале за съвременно изкуство, Казабланка, Мароко.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм