Рециклирай на Главната в Нощ/Пловдив

Автор:
Събота, 14 Септември 2019 10:45
Рециклирай на Главната в Нощ/Пловдив

Докато НОЩ/Пловдив 2019 тече с пълна сила, платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ отправя нови предизвикателства към хилядите посетители на емблематичното събитие в града, за да им напомни да не оставят боклук след себе си.

По време на фестивалните дни и нощи, посетителите могат да се снимат с триметровата арт-инсталация на пловдивските артисти с псевдоними Flash и Mira Rama на площад „Стефан Стамболов“. Но само, ако обещаят, че ще изхвърлят за рециклиране опаковките от храни и напитки, които използват по време на НОЩ-та. Композицията, наречена „7 грама“, е създадена изцяло от отпадъци, подбрани от двете художнички от пунктове за вторични суровини в Пловдив. Вдъхновението за инсталацията идва от факта, че годишно човек поглъща 7 грама пластмаса. „Време е да се задействаме и да спрем замърсяването“ – казват те. „Рециклирането на пластмасовите опаковки е добра първа стъпка към това“.

Освен, че са осигурили контейнери за разделно събиране на отпадъци по протежение на цялата Главна улица в Пловдив, активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ са измислили и друг забавен начин да събират пластмасовите отпадъци. Пред Детмаг те са инсталирали причудлива инсталация, която приканва посетителите да се включат в допитване с въпроса „Рециклираш ли?“. Уловката е, че в допитването може да се участва само с празни пластмасови бутилки, които се пускат в един от двата контейнера с отговор „ДА“ или „НЕ“.

Дори и някой да не е рециклирал до сега, все пак пуска бутилката си в тръбата с отговор „Не“ и ето, че бутилката ще отиде за рециклиране. Надяваме се, че така повече хора ще се замислят къде и как изхвърлят опаковките от храни и напитки. Това са ресурси, които могат сравнително лесно да бъдат оползотворени, вместо да пълнят сметищата с битови отпадъци“ – казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ канят посетителите на НОЩ/Пловдив да се включат и в техните забавни игри в техния кът _Място #БезОтпадъци на пл. „Стефан Стамболов“.

През пролетта и лятото на 2019 г. „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ подкрепи над 20 мащабни събития в Пловдив. От събитията и други инициативи до момента на града са спестени 228 кг пластмасови опаковки, 90 кг хартия, 402 кг стъклени опаковки и над 300 кг общи отпадъци. Платформата проведе над 20 уъркшопа за рециклиране и намаляване на отпадъците с граждани на Пловдив. В момента организацията разширява мрежата си от партньори, като помага на фирми и организации да въведат разделно събиране на отпадъци в офисите си. През последните месеци „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ проведе различни социални експерименти, образователни дейности и творчески намеси в градската среда, за да насърчи чистотата и грижата за околната среда. Сред тях са изрисуването на контейнери за отпадъци в два квартала на Пловдив и превръщането на кошчетата за отпадъци на Гребната база в част от мини-спортни игри. През юли „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ откри своя временен парклет на ул. „Бетовен“, а по-късно създаде и постоянен джобен парк в район „Тракия“. В момента организацията работи активно по облагородяване на три зони в града – на Младежкия хълм, в район „Тракия“ и в центъра на Пловдив.

Още за “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е създадена от сдружение БГ Бъди активен и включва четири основни направления. Първата насока е #ПразнувамеЧисто - чрез която се подкрепят организатори на събития, за да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и събират разделно отпадъците си. Срещу събраните отпадъци ще бъдат създадени модерни места за сядане в града. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно платформата вече работи по обновяването на няколко зони в града. Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци

Повече информация ще намерите в страницата на инициативата във Фейсбук в сайта на Аз, Ти, Пловдив!

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм